Украинската прокуратура без коз срещу Хънтър Байдън

Това беше един от основните казуси по време на импийчмънт процеса срещу Тръмп

Свят
13:26 - 05 Юни 2020
3642
Украинската прокуратура без коз срещу Хънтър Байдън

При проверка на хиляди документи от страна на украинската прокуратура не са открити доказателства за извършено престъпление от Хънтър Байдън, обяви пред "Ройтерс" бившият главен прокурор, наредил проверката.

Руслан Рябошапка, главен прокурор на Украйна от август 2019 до март 2020 г., привлече внимание през миналата година като човека, който трябва да реши дали да започне разследване срещу бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и сина му Хънтър. Това беше сред един от основните казуси по време на импийчмънт процеса срещу Доналд Тръмп.

Президентът Володимир Зеленски описа Рябошапка като "100% мой човек" по време на телефонен разговор през юли 2019 г. с президента Доналд Тръмп. Тогава американският лидер поиска от Зеленски да разследва Байдън, основният съперник на Тръмп в президентската битка.

През октомври 2019 г. Рябошапка обяви, че ще направи проверка на стари случаи, които е наследил, включително и на тези, свързани с енергийната компания "Бурисма", в която Хънтър Байдън беше член на управителния съвет между 2014 и 2019 г.

Проверката е имала за цел да установи дали случаите, които Рябошапка е наследил от предшествениците си, са водени коректно, като се има предвид репутацията на прокуратурата, свързана с корупция и прокарване на лични интереси.

Ревизията е била част от по-широка реформа на държавното обвинение. "По отношение на разговора със Зеленски и тази история с "Бурисма", мога да кажа, че не е оказван натиск върху мен. Проверката приключи", коментира бившият главен прокурор. "Конкретно поисках от прокурорите внимателно да проверят тези факти около Байдън. Те отговориха, че няма нищо от този сорт", добави той.

Рябошапка беше уволнен през март, след като депутати го обвиниха, че се бавят с прокурорските случаи. Самият той каза, че е бил отстранен, защото е започнал да прокарва истинска реформа в прокуратурата за първи път по начин, който е заплашил интересите на корумпираните политици.