Откраднали къща на църквата с фалшиво завещание

Крими
19:56 - 09 Юли 2019
8051
Откраднали къща на църквата с фалшиво завещание

Прокуратурата разследва две нотариални кантори в София заради измама с имоти на Българската православна църква.

Сигналът за престъпленията е подаден от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний на 18 юни в столичната полиция. Става дума за къща на ул. “Цар Симеон” в центъра на София, част от която е собственост на епархията, оглавявана от владиката. Оказва се, че магазините и жилищата над тях са станали собственост на други хора без знанието на църквата. Къщата е на двама братя. Един от тях е дарил неговата част от наследството на Западно- и Средноевропейската епархия и е заминал да живее в Германия. Другият все още е собственик на неговата част. И митрополит Антоний, и вторият брат, който още владее имота си, с изненада разбират, че за къщата има издадени нови нотариални актове. 

Митрополит Антоний подава сигнал преди 3 седмици.

Сделките са изповядани от нотариус Борислава Налбантова, в чиято кантора прокурорите влязоха във вторник сутринта.

“Прехвърлени са недвижими имоти с неистински документи. Лицата, които са станали собственици, са участвали и в други такива сделки”, обясни ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова.

Схемата е следната - мъж се явява пред нотариус с фалшиво завещание за имотите на епархията. Там се прави заверката му, без да се проверява дали документът е истински. След това пълномощникът продава имотите на свой човек. Сделките обаче са изповядани без някои от задължителните документи, пише “24 часа”. След сигнала на митрополит Антоний полицията и прокуратурата започват работа и пресичат измамната схема с имота, който е дарен на Българската православна църква.

От прокуратурата съобщават лаконично, че се разследват длъжностни престъпления, извършени от нотариусите по сделките, документни и данъчни измами, както и пране на пари. В схемата освен нораиус Налбантова и неин колега са и няколко мъже, които са добре познати на разследващите за други подобни съмнителни сделки, които започват с фалшиви завещания и продължават с препродажби.

Прокурорите останаха в кантората на Борислава Налбантова до края на работния ден във вторник и иззеха документи по сделките.

Сградата, която измамниците са се опитали да отмъкнат, е стара и опасна. На партера има магазини за авточасти, в които няма никого. Прозорците на втория и третия етаж са разбити и никой не живее там. Има и няколко сигнала в Столичната община, че сградата е опасна, и наскоро е издадено предписание за събарянето ѝ. Предполага се, че измамниците са искали да продадат имота на инвеститор, който да разруши старата сграда и да построи там нова кооперация. 

Нотариус Борислава Налбантова не за първи път попада в подобен казус със заверени фалшиви завещания. През февруари бяха задържани няколко мъже от София, които оставиха дете сирак без наследството от богатия му дядо. Те направили фалшиво завещание от името на съпругата на човека и го заверили при нотариус Борислава Налбантова. Дареният е алкохолик от жк “Толстой”. Той бързо продава имота изгодно на мъж от схемата. Сделката е изповядана отново при Налбантова. По този случай още се води разследване. Експертиза показва, че завещанието е менте. Нотариусите обаче нямат законови правомощия да проверяват дали то е истинско или не, твърдят от бранша. През 2018 г. по същия начин Налбантова заверила завещание, написано уж от починал човек за къща и банкови сметки, които дарява на “единствения си близък” Атанас. Оказва се, че Атанас е в схема за имотни измами.