Откриха антитела , неутрализиращи всички варианти на коронавируса

Новите изследвания дават надежда, че може да се създаде универсална ваксина срещу COVID-19

Новини
20:00 - 01 Август 2023
4190
Откриха антитела, неутрализиращи всички варианти на коронавируса

Шест новооткрити антитела в кръвта на пациенти, прекарали предшественика на COVID-19 от 2002 г. - SARS, и ваксинирани срещу коронавируса е възможно да преборят всеки негов щам.

Международен екип от учени установи, че най-мощното от тях - антитялото E7, неутрализира новите разновидности на COVID-19, например омикрон XBB.1.16, който беше виновен за скока от 14% на нови заразени в САЩ. Учените от медицинско училище в Сингапур определиха, че Е7 блокира процеса, при който вирусът променя формата си, за да зарази клетките.

Както оригиналният COVID - SARS-CoV-2, така и вариантите алфа, бета, гама, делта и омикрон се представят слабо в борбата си срещу новите антитела, създадени от клонирането на една уникална бяла кръвна клетка. Те се оказват ефективни и срещу смъртоносния SARS от 2002 г., както и срещу други коронавируси, включително тези, които се предават между бозайници.

Предишни опити за разработване на лечение с такива антитела са неуспешни, тъй като борещите се с вируса клетки губят ефективност при по-новите щамове на заразата. Шестте нови антитела обаче са мощна комбинация от два вида имунитет - естествен и от ваксинация. Пациентите, в които те са открити, освен че са прекарали оригиналния SARS, имат поставена ваксина на “Пфайзер” срещу COVID-19.

„Новите данни предоставят обнадеждаващи доказателства, че панкоронавирусните ваксини са успешни, ако те могат да “обучат” човешката имунна система по правилния начин”, посочва главният автор на изследването Уанг Линфа - експерт по вирусите на прилепите.

От шестте антитела три се отличават като особено ефикасни срещу всички тествани вируси, свързани със SARS, дори и да са в по-ниски концентрации, обяснява Чиа Уан Ни - постдокторант и част от изследователския екип. Освен Е7 другите две антитела, които са успели да преборят 18 различни коронавируса със “свръхмощна способност”, са наречени F1 и F5.

Е7 - най-силното от тях, може да се свързва едновременно с два белтъка на повърхността на вируса, като предотвратява възможността му да влезе в клетката и да я зарази. Е7 е и най-ефективен срещу най-новите варианти на болестта, като омикрон XBB.1.16.

Неутрализиращата сила и обхватът на антитялото E7 надхвърлят всички други свързани със SARS антитела, на които сме попадали”, пояснява Чиа. По думите ѝ “то запазва активността си дори срещу най-новите подварианти на омикрон, докато повечето други антитела губят ефективността си”.

Чиа и колегите ѝ се надяват да разширят изследванията си върху новите антитела, за да разработят лечение както за сегашните, така и за бъдещите коронавируси. Учените си сътрудничат с Университета на Мелбърн в Австралия и Центъра за изследване на рака “Фред Хътчинсън” във Вашингтон.