Откриха „Паметника на юристите - спасители на българските евреи“ в София

Топ
13:58 - 15 Ноември 2023
2852
Откриха „Паметника на юристите - спасители на българските евреи“ в София

Година след първата копка в София бе открит вече изграденият „Паметник на юристите - спасители на българските евреи“. Инициативата за изграждането на монумента, разположен на столичния площад „Възраждане“, е на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България, а проектът е реализиран със съдействието на Столична община.

На събитието присъства посланикът на Държавата Израел в България Йосеф Леви Сфари, а церемонията уважиха представители на съдебната власт, на местната власт в столицата, на академичната общност и граждани. Монументът бе осветен от Архимандрит Василий Савов, протосингел на Софийската епархия.

Паметникът е дело на скулптора Красимир Ангелов и архитекта Станислав Константинов. Изграден е в знак на признателност към юристите, участвали преди 80 години в спасяването на българските евреи.

Лентата тържествено прерязаха Владимир Николов – председател на Асоциацията на прокурорите в България, Преслава Петкова, председател на Камарата на следователите в България и Георги Георгиев, представител на Столичния общински съвет. 

Снимки: Агнес Методиева