Откриха кост на 1,4 милиона години

Смята се, че фрагментираният череп е най-старият по рода си, откриван някога в Европа

Новини
22:35 - 18 Юли 2022
5055
Откриха кост на 1,4 милиона години

Новооткрита в Испания вкаменена челюстна кост включва зъб и разкрива уникалните черти на лицето на индивид, който може да се окаже най-ранният известен роднина на човека, съобщава Live Science.

Екип от палеоантрополози намира вкаменелостите през юни в археологическия обект Sima del Elefante („Ямата на слона“) в планината Атапуерка близо до град Бургос в Северна Испания.

Смята се, че фрагментираният череп е най-старият по рода си, откриван някога в Европа. Находката включва част от горна челюст (максила) и зъб на хоминид, живял преди приблизително 1,4 милиона години, казват изследователите в изявление. Самата група на хоминидите включва всички живи и изчезнали членове на родословното дърво на хората и нашите ранни предшественици, както и на големите маймуни като шимпанзетата, горилите и др. според Австралийския музей.

Преди това откритие най-ранните известни вкаменелости на хоминиди са открити през 2008 г. в същия обект, като те са датирани на 1,2 милиона години. Тази находка включваше част от долна челюстна кост и няколко костни фрагмента.

Новата горна челюстна кост, разположена в глинестата почва приблизително на 2 м по-дълбоко от предходната, е открита от Едгар Телез, докторант в Националния център за изследване на човешката еволюция в Бургос, според испанския ежедневник El Pais. Палеоантрополозите смятат, че подобно на предишната фосилизирана находка, горната челюстна кост показва характеристики, които демонстрират еволюционния модел на човешкото лице.

„В тази горна челюст има и вертикална проекция, както в долната челюст, открита през 2008 г., което може да показва, че това модерно лице вече е присъствало по това време“, казва Телез пред El Pais.

Телез и неговите колеги предполагат, че костта може да е принадлежала на индивид, по-тясно свързан със съвременните европейци, отколкото с по-близки до маймуните примати, като Homo habilis - изчезнал вид архаични хора от Африка, живели през плейстоцена (преди 2,6 милиона до 11 700 години).

(От National Geographic България)