Откриха културен център в Берковица на името на Радичков

Синът на писателя подари фотография от последната изложба за баща му от пътешествието му до Сибир през 1964 г.

Култура
16:15 - 27 Май 2019
2241
Откриха културен център в Берковица на името на Радичков

Културен център на името на големия писател Йордан Радичков бе открит в Берковица от кмета на града Милчо Доцов и сина на писателя Димитър Радичков. Кметът заяви, че в този културен център ще витае духът на Йордан Радичков, който е родом от близкото село Калиманица и е завършил гимназия в Берковица.

Димитър Радичков отбеляза, че в България рядко се откриват културни центрове и този на името на баща му трябва да е жив, за да съхранява местната и родовата памет. Радичков-син подари на културното средище фотография от последната изложба за баща му от пътешествието му до Сибир през 1964 година със заглавие "Неосветените дворове" по едноименния му пътепис. На откриването присъства и актрисата Мария Статулова, която е снаха на писателя и съпруга на сина му.

Културен център "Йордан Радичков" ще се използва за експозиции, литературни четения и беседи с автори, както и представяне на културно-историческо наследство. В него ще намери място и Дружеството на краеведите, които изследват творчеството на писателя.

Йордан Радичков е единственият българин, номиниран два пъти за Нобелова награда за литература. Приживе той многократно е казвал, че черпи сюжети за творчеството си от "прекрасния български северозапад и от родното си село Калиманица".

Днес централният площад в Берковица носи името на писателя, на него има и нетрадиционен паметник на Радичков - дърво на живота с издялани в него герои от разказите на писателя.