Откриха останки от самолета на Амелия Еърхарт?

Изваждането на останките ще отнеме между 5 и 10 години

Любопитно
21:29 - 31 Януари 2024
5944
Откриха останки от самолета на Амелия Еърхарт?

Подводни изследователи откриха останките от самолет, за който предполагат, че е на легендата в авиацията Амелия Еърхарт.

Находката е на дъното на Тихия океан и ще бъдат необходими проучвания, за да се докаже, че това е именно машината, с която прочутата авиаторка извършва последния си полет.

Самолетът Локхийд Електра излита от Оклахома на 17 март 1937 година, управляван от Амелия Еърхарт с навигатор Фред Нунан. Целта ѝ е да направи околосветска обиколка по маршрут с дължина около 40 000 километра.

Машината изчезва от радарите месец по-късно, след като 39-годишната авиаторка докладва, че горивото й свършва.

Издирването на останките от компанията "Дийп сий вижън" е било в район до остров Хауланд, определен след изключително задълбочен анализ и изчисления на всички данни от последния й полет.

Сонарно изображение на находката показва, че размерите на останките са много близки до тези, които е имал нейният самолет.

"Останала без гориво, тя най-вероятно е извършила аварийно кацане по корем върху водата, възможно най-внимателно, без да спуска колесника. При това самолетът би останал непокътнат. И след това се е изпълнил с вода и бавно е потънал до дъното, където няма много течения. На тази дълбочина около 5000 метра, киселинността и температурата на водата биха консервирали самолета много добре", заяви Тони Ромео, пилот и гл. изп. директор на "Дийп сий вижън", цитира БНТ.

Ако се потвърди, че това е прочутият самолет, изваждането на останките би отнело между 5 и 10 години.

Амелия Еърхарт е първата жена, прелетяла над Атлантическия океан сама през 1934 година за 14 часа и 56 минути.

"Тя е най- обичаната от американците личности от историята им. И докато съдбата й остава неясна, винаги ще има някой, който ще я търси. Тя е изумителна личност, пионер в авиацията, борец за правата на жените и прекрасен писател. Ако успеем да напишем края на историята й, ще сме дълоко развълнувани", допълни Тони Ромео.

Изключителните постижения на Амелия Еърхарт я превръщат в легенда още приживе. Версиите за края ѝ са много, включително, че е била спасена. Обявена е за мъртва две години след изчезването на самолета ѝ.