Откриха премръзнала и уплашена бедстващата рускиня в Рила

Спасителите се изкачили почти до Додов връх, за да открият туристката

Новини
12:19 - 27 Септември 2019
4217
Откриха премръзнала и уплашена бедстващата рускиня в Рила

Изгубената в Рила руска туристка  e била открита в изключително труден район снощи. Планинските спасители се изкачили почти до Додов връх и от там са се спуснали към жената, която е попаднала в клек. Тя е била премръзнала и уплашена. Подробностите даде Божидар Джокин, планински спасител към отряда в Дупница.

Акцията започна снощи след подаден сигнал от дежурния в централата на ПСС. Станало е ясно, че руска туристка се е изгубила в района на Додов връх. Самата жена обаче не е могла да обясни къде точно се намира. „Цялата информация от нея беше, че е тръгнала от някакво широко място, след това е слязла на някакво тясно и стръмно място с река. Сформирахме екип от Дупница, срещнахме се с колегите от Благоевград при Рилски манастир и поехме по тежката пътека по дългия рид”, разказа пред „Фокус”Джокин.

В акцията са участвали 11 спасители от Дупница и 6 спасители от Благоевград. Бедстващата е открита към 22,15 часа.

„Беше на много трудно достъпно място. На нас ни се наложи да се изкачим почти до Додов връх и от там да се спуснем към нея. Беше мокро, мъгла, валеше дъжд, а на места прехвърчаха и снежинки. Към това се прибавя и тъмнината”, каза Божидар Джокин. По думите му туристката е открита на около 2 300 м надморска височина. Жената е била мокра, премръзнала.

„Беше зле облечена, нямаше хубави обувки. Дадохме ѝ сухи дрехи, шапка, ръкавици. Свалянето беше доста трудно, пътеката беше хлъзгава. Към 3.30 часа сутринта бяхме в Рилския манастир”, разказа подробности Джокин. Според планинския спасител 29-годишната жена не е обяснила защо е тръгнала сама в този район. За щастие, няма травми.