Откриха скелет на гущер, живял преди 15 млн. години

Фосилът е намерен в пещера в Австралия

Любопитно
11:56 - 06 Май 2019 (обновена)
3529
Откриха скелет на гущер, живял преди 15 млн. години

Палеонтолози извадиха от земните недра в Австралия цялостен скелет на древен гущер, който е далечен роднина на днешните гущери от семейство сцинкови, съобщи ЮПИ.

Става въпрос за най-цялостния открит някога в Австралия фосил на гущер.

Изследването на скелета разкри, че живялото преди 15 милиона години влечуго е имало удивително сходство с днешните гущери. Новооткритият вид е кръстен Egernia gillespieae, на палеонтоложката Ана Гилеспи от университета на Нов Южен Уелс.  "Това същество е било нещо средно между дървесен и синьоезичен сцинк - заяви Кейла Торн от университета Флиндърс. - Достигало е около 25 сантиметра дължина и за разлика от срещащите се днес подобни видове, имало яка челюст."

Учените извършили ДНК и анатомичен анализ на древни и съвременни сцинкове, за да установят еволюционния произход на новооткрития вид. Резултатите показали, че той принадлежи към рода Egernia и се е появил преди 25 милиона години.

"Новооткритият фосил е много добре съхранен, като включва голяма част от черепа и кости на крайниците", поясни Торн. Макар да е сходен със съвременните сцинкове, древният гущер притежавал уникална широка челюст с кръгли зъби. Скелетът е открит на обект в северозападната част на Куинсланд. Резултатите от изследването са публикувани във Vertebrate Palaeontology.