Отложиха делото срещу Андрей Гюров за освобождаването му от БНБ

Подуправителят поиска отвод на шефа на ВАС Георги Чолаков

Новини
14:10 - 08 Август 2024
773
Отложиха делото срещу Андрей Гюров за освобождаването му от БНБ

Отложиха делото срещу Андрей Гюров за освобождаването му като подуправител на БНБ, предаде БТА.

Върховният административен съд (ВАС) насрочи делото за 14 септември, заради неясноти от фактическата страна, защото на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) ѝ е нужно повече време да предостави поисканите материали за Гюров.

Самият Гюров поиска отвода на председателя на ВАС Георги Чолаков по делото за отстраняването му от БНБ, като мотивите са, че има съмнения в безпристрастността на Чолаков и че е избран по особен ред за председател на съдебния състав по делото му. Според Андрей Гюров този ред е определен от самия Георги Чолаков като председател на ВАС, а не по обичайното случайно разпределение на делата.

След искането на Гюров, председателят на ВАС заяви, че ще се произнесе по него в закрито заседание, а по същият начин и върховните магистрати от тричленния съдебен състав ще се произнесат и по искането за спиране на настоящото дело, както и по искането да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (ЕС) в Люксембург.

На днешното заседание беше изслушан и свидетел - Георги Шарков, който е представител на едно от дружествата, с които се свързва Гюров, и заяви, че Андрей Гюров е подал оставката си от дружеството още през 2022 година, но самата оставката е гласувана с края на 2023 година. По думите на свидетеля Гюров не е извършвал никаква платена или неплатена дейност, свързана с дружеството, от момента на подаването на оставката си. Подобни изказвания направиха и двама представители на други две дружества в предходното заседание по делото.

Пред медии Андрей Гюров отново е обясни искането си за спиране на настоящето дело - решението на Управителния съвет на БНБ се базира на един невлязъл в сила административен акт на КПК, както и на становище на Европейската централна банка, че за взимане на решение за освобождаване на подуправител на БНБ трябва да се изиска преюдициално становище от Съда на ЕС с оглед сериозността на твърдяното нарушение.

Припомняме, че на 27 юни стана ясно, че Комисията за противодействие на корупцията (КПК) е уведомила БНБ за установена несъвместимост по отношение на Андрей Гюров, който подаде жалба срещу това решение. На 16 юли Управителният съвет на БНБ взе решение да отсрани Гюров от поста подуправител до решение на съда на парламента. Гюров подаде жалба и срещу това решение, като на 2 август ВАС отхвърли като неоснователно искането на Андрей Гюров за спиране на предварителното изпълнение на решението на Управителния съвет на Българската народна банка. 

Като подуправител на БНБ Андрей Гюров беше част от домовата книга за служебни премиери, сред които президента можеше да избира. С отменянето на делото Гюров отпада от списъка със служебни премиери. 

Припомняме, че през юли 2023 г. Андрей Гюров и Петър Чобанов бяха избрани от Народното събрание за подуправители на БНБ. След избора на Гюров парламентарната група на "Възраждане" подаде сигнал до КПКОНПИ и БНБ за предполагаем конфликт на интереси. Те посочиха, че Андрей Гюров е в управителния съвет на неправителствена организация, която извършва търговска дейност и че той участва в дружества за търговия на цветни метали, което е в конфликт на интереси в позицията му на подуправител на БНБ.