Отложиха делото за организациите на Навални

Утре в руския парламент на първо четене ще се състои обсъждане на законопроект, забраняващ на хората, участващи в "екстремистки" групи, да бъдат депутати

Новини
18:28 - 17 Май 2021
498
Отложиха делото за организациите на Навални

Руски съд отложи днес процеса за разглеждане по същество на иска на прокуратурата организациите на опозиционера Алексей Навални да бъдат обявени за екстремистки в Русия. Според привърженици на опозиционера целта на тази мярка е да се заглуши гласът му чрез обявяване на цялото му движение извън закона, предаде Франс прес.

След едночасово заседание на Московския градски съд процесът, който се води при закрити врата, бе отложен за 9 юни. Според адвокатския екип "Команда 29" ("Екип 29"), който защитава въпросните организации, обвинението е представило нови аргументи, изискващи това отлагане. "Получихме шест нови некласифицирани тома и много повече категоризирани като секретни", обясни адвокат Иван Павлов на излизане от съда.

Утре в руския парламент на първо четене ще се състои обсъждане на законопроект, забраняващ на хората, участващи в "екстремистки" групи, да бъдат депутати. Текстът е изготвен преди парламентарните избори през септември, в които разчитат да участват привърженици на Навални. Самият той няма право да участва и от януари е в затвора.

Прокуратурата поиска в средата на април няколко организации, свързани с опозиционера, да бъдат обявени за "екстремистки", което ще повлече след себе се тежки присъди затвор за неговите сподвижници. В края на февруари Алексей Навални беше осъден на две години и половина затвор по дело за измами от 2014 г., като присъдата е считана от мнозина за политически мотивирана.

Офисите на организациите на опозиционера и домовете на негови сътрудници са били често обискирани през последните години, а Фондът за борба с корупцията (ФБК) вече е категоризиран като "чуждестранен агент", стъпка, която цели да заглуши гласа му, както казва самият Алексей Навални.

Един от най-изявените критици на руския президент Путин се надяваше да издигне кандидати за депутати, а, когато това не е възможно, да използва тактиката си за "интелигентно гласуване", насочена към подкрепа на кандидатите с най-големи шансове да победят кандидатите на Кремъл.