Отнемат почетното звание на Путин от ВТУ

Руският президент стана "доктор хонорис кауза" през 2009 г.

Общество
12:54 - 26 Февруари 2022
4241
Отнемат почетното звание на Путин от ВТУ

Местната организация на политическа партия Зелено движение, гр. Велико Търново призовава членовете на Академичния съвет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ да отнемат присъденото с решение от 26 януари 2009 г. звание „почетен доктор на ВТУ (Doctor honoris causa)” на Владимир Путин, тогава министър-председател на Руската Федерация „за заслуги в областта на юридическите науки, за мирното развитие на съвременния свят и в частност за укрепване на българо-руските отношения в началото на 21 век“, според мотивираното предложение за награждаване, направено от ректора на ВТУ тогава Пламен Легкоступ.

Почетната титла е присъдена във връзка с обявената Година на България в Русия, a писмото до Путин е изпратено чрез извънредния и пълномощен посланик на Русия у нас Юрий Исаков.

ПП „Зелено движение“ призовава настоятелно Академичния съвет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ за предприемане на незабавни мерки по отнемане на почетното звание „доктор хонорис кауза“ на персоната и сегашен президент на Русия Владимир Путин. "Репутацията на Великотърновския университет не може да бъде опетнявана с подкрепа към диктатор, за когото човешкият живот, националният суверенитет и демокрацията не означават нищо", пишат от ръководството на местните "зелени". 

И добавят: "Нито преди, а още по-малко сега след последните събития от 24-ти февруари т. г., има съмнения в това колко опасен е създаденият, поддържан и ръководен от Путин и неговия криминален олигархичен кръг диктаторски режим, подтискащ дори собственият си народ, лишен от основни човешки права. Непредизвиканата война срещу съседна суверенна Украйна е нападение не само срещу една свободна и независима държава, а нападение и срещу основни демократични ценности на цивилизования свят. Война, предизвикана от несменяемият Кремълски диктатор, който 77 години след края на Втората Световна Война погазва всички международноправни и морални норми, създадени, за да гарантират мира в Европа и дори заплашва с ядрена война всеки, който се опита да го спре!".