Отново ръст на мигрантския приток към Крит

ЕС
14:08 - 03 Април 2024
1285
Отново ръст на мигрантския приток към Крит

В началото на туристическия сезон хиляди нелегални мигранти пристигат на остров Крит. Министърът по миграцията Димитрис Кайридис търси сътрудничество от местните власти,за се намали напрежението.

Само за три дни 1500 мигранти достигнаха бреговете на Крит и малкия остров Гавдос. По спешност министърът на миграцията  Димитрис Кайридис е на Крит,за да намали напрежението сред властите на острова и местните жители.

Основната вълна мигранти са мъже от Египет, съобщават от гранична полиция на острова. Понеже на Крит няма достатъчно лагери за бежанци ,пристигналите се настаняват сами по паркове и бреговете на острова.

В същото време вече започна туристическия сезон, но има и анулиране на резервации поради несигурната обстановка с мигрантите,оплакват се хотелиерите.

За сега се прилага временно решение и мигрантите се прехвърлят в област Атика, съобщават от министреството по миграцията. Жителите на острова искат засилване на гранична охраната, а правителството разчита на помощ от Европейския съюз за споразумение с Египет за прекратяване на мигрантския натиск.

Министър Кайридис се обърна и към църквата на острова за временно настаняване на мигрантите.