Овцевъди на протест, ако няма пари за земеделие

Икономика
12:40 - 25 Август 2021
1753
Овцевъди на протест, ако няма пари за земеделие

Пари за земеделие в актуализацията на бюджет 2020/21 няма. Не знам кой какво е искал, откъде го е искал. Към момента в Народното събрание няма влязла актуализация за бюджет за селско стопанство за тази година.“ Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

От Министерството на финансите са счели, че селското стопанство няма нужда от поисканите 110 милиона лева, допълни Караколев.

„За тях да гарантираш продоволствената сигурност на цял сектор не е важно, това не е от значение.“, допълни той пред БНР.

70 милиона от тези 110 милиона е трябвало да бъдат Covid мярка за българските земеделски производители, уточни Караколев. Аргументите: земеделските производители не участват в мерките 60/40 и 80/20.

„Килограм сирене се вдигна с 20% за година, точно в тази Covid криза, а суровината стои, даже намалява. Съответно целият удар в това повишение на цените на продуктите, на храните го понасят земеделският производител и потребителят“, коментира той.

Останалите 40 милиона са били предвидени за стартиране на схеми за държавни помощи, уточни Караколев.

Днес към парламентарно представените партии ще бъде отправено специално становище-декларация по темата. Симеон Караколев изрази оптимизъм, че депутатите няма да допуснат за мине актуализация на бюджета, без в нея да са включени средства за земеделските производители.

„Ако не, ние сме в стачна готовност другата седмица да протестираме пред Народното събрание.“, обеща Караколев.

Относно Плана за възстановяване и средствата за земеделие Караколев отбеляза, че в сектора все още нямат информация какво ще представлява този план в частта селско стопанство.