Овдовял щъркел разчувства Хасковско

Птицата е във видимо добро състояние и мъти яйцата си

Новини
12:53 - 19 Април 2024
20023
Овдовял щъркел разчувства Хасковско

Специалисти биолози от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково са наблюдавали останал без брачен партньор бял щъркел в хасковското село Гарманово по време на две проверки на място, съобщиха от екоинспекцията.

Щъркелът, който е сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си. Големите птици са известни с това, че страдат изключително много от загубата на близък и

понякога самите те губят живота си от мъка.

В социалните мрежи хора споделят, че партньорът на щъркела е отровен преди два дни заедно с още една птица!

Съдбата на дългокракото пернато предизвика вълна от съпричастност и готовност за оказване на помощ от хора от цялата страна след пост в социалните мрежи. 

РИОСВ – Хасково напомня, че всяка човешка намеса на този етап може да накара мътещата птица да напусне гнездото.

Щъркелът има силни инстинкти като всяко диво животно, които го ръководят. Птицата може да излита в търсене на храна, когато температурите на въздуха са оптимални за излюпване на яйцата и няма риск за тях. Гнездото на белия щъркел в село Гарваново е старо и огромно, изградено е върху изкуствена платформа на електрически стълб. 

В близост до гнездото на останалия сам бял щъркел има още десетина щъркелови гнезда и е

много вероятно птица от съседно гнездо или друга в района, която не е в двойка, да заеме освободеното място.

Експертите са установили, че самотната птица демонстрира брачно поведение, затова е много вероятно да привлече нов брачен партньор, допълват от РИОСВ.

През миналия месец март на "зеления телефон" на РИОСВ-Хасково са получени общо пет сигнала за бедстващи птици, показва справка в сайта на институцията. Повечето от тях са били изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.