Пациентите с COVID–19 в Смолян са в добро състояние

Под домашна карантина са поставени 265 души от областта

Общество
15:39 - 25 Март 2020
3085
Пациентите с COVID–19 в Смолян са в добро състояние

Пациентът с коронавирусна пневмония в Инфекциозното отделение на МБАЛ- Смолян е със значително подобрение, съобщиха от РЗИ- Смолян. Другите двама мъже, които са с положителна проба за COVID-19 под домашна карантина, са в добро състояние.

Под задължителна домашна карантина са поставени общо 265 души от областта, като 31 от тях са контактни лица с установените трима положителни за коронавирус. Днес ще бъдат взети повторни проби за изследване на съпругата на пациента с коронавирусната пневмония и негов колега от Чепеларе, който също е с пневмония. Първоначалните проби от двамата бяха отрицателни. Мъжът с коронавирусната пневмония е барман, работил в Пампорово.

След приемането му в Инфекциозното отделение, в болницата със симптоми постъпиха неговата съпруга и колега, работил в същото заведение в Пампорово. Жена му вече е клинично здрава, а мъжът е без влошаване, уточняват от РЗИ. Поставените под карантина лица са под наблюдение на личните им лекари.

Двамата пловдивчани с положителни проби за коронавирус в Пловдив са в сравнително добро състояние, ясна е тяхната самоличност. Първият пациент е мъж на 35 години, настанен в Инфекциозна клиника от някко дни. той е с двустранна бронхопневнония.

„За него сме наясно, защото очаквахме резултата. Той е проявил достатъчно съвест и се е изолирал още след първите симптоми. След като е почувствал задух, е приет в Инфекциозна клиника. В момента е в средно-тежко състояние, лекува се с хлорохин“, обясни д-р Манчева.

Другият пациент е превързочна сестра на 59 години, която работи в Неврохирургията на университетска болница „Свети Георги“. Тя е с придружаващо системно заболяване, в момента е с температура, но е в сравнително добро състояние, на домашно лечение. Още в неделя се е почувствала зле и се е самоизолирала вкъщи.