Паганини на флейтата свири в зала "България"

Генералният директор на Виенската филхармония Дитер Флури ще е солист в концерта на 9 юни

Култура
14:50 - 15 Май 2019
2674
Паганини на флейтата свири в зала "България"

Един от най-известните флейтисти на нашето време Дитер Флури ще е солист в концерта на Софийската филхармония на 9 юни в зала „България“. Едва 25-годишен той става част от оркестъра на Виенска опера, а от 1981 г. досега е соло флейтист на Виенска филхармония. От 2005 г. той е и генерален директор на оркестъра.

Паралелно с това, Флури концертира активно - солист е на Виенска филхармония, Виенски симфоничен оркестър, Цюрихски камерен оркестър и Ню Джапан филхармоник оркестър, участва в много камерни състави. Изключителен интерпретатор на съвременна музика, той е вдъхновил много съвременни композитори, писали музика специално за него.

Критиците се възхищават на неговия "мек, чувствителен звук, съвършена техника и музикална интелигентност" и често го наричат "Паганини на флейтата" заради феноменалната му техника на пръстите и дишането".

В зала „България“ Дитер Флури ще дели сцената с флейтистката на Софийската филхармония Гергана Иванова – ученичка на проф. Георги Спасов.

На диригентския пулт застава младият виенски възпитаник Светломир Златков, чиито ментори са Симеон Пиронков, Ервин Ортнер (основател и диригент на Arnold Schönberg Chor) и Томас Ланг (хоров директор на Виенската държавна опера).

В програмата ще прозвучат Класическа симфония на Сергей Прокофиев, Концерт за флейта и оркестър на Жак Ибер, Риголето - фантазия за две флейти и оркестър на Доплер и Бранденбургски концерт за две флейти и струнни на Бах.