Пак далавера с язовир – този път във Видин

Актуални новини
09:37 - 31 Август 2021
2484
Пак далавера с язовир – този път във Видин

Установено е незаконно строителство, свързано с ремонта на язовир „Дражинска бара“, съобщиха от Регионалната дирекция за национален и строителен контрол (РДНСК) във Видин в понеделник.

Това е един от над 400-те язовира, за които третият кабинет на Бойко Борисов отпусна 630 млн. лв., но проверка на икономическия министър Кирил Петков показа, че първите три водоема са ремонтирани на завишени цени по добре познатата схема чрез вътрешно възлагане без обществени поръчки и все още са празни.

Средствата бяха дадени на Държавната консолидационна компания (ДКК), която обаче ги превъзложи на държавното дружество "Монтажи". То на свой ред е преразпределило 754 млн. лв. на три фирми, според данни на финансовото министерство. Лъвският пай от 367 млн. лв. отива за "Ковел-Про" (367 млн. лв.), "Планекс-ГЕС" (228 млн. лв.) и "Абак ДС" (125 млн. лв.).

РДНСК Видин е проверила ремонта на язовир "Дражинска бара" в село Дражинци, община Ружинци, по сигнал на областния управител Огнян Михайлов. Инспекцията е направена по документи и на мястото на обекта, който е първа категория, е посочено в съобщението на ДНСК.

Установено е, че общината не е одобрила проект и не е издала разрешение за ремонта на язовир "Дражинска бара", който е публична общинска собственост.

По документи строежът се изпълнява от държавното дружество "Монтажи", което уведомило на 7 август 2020 г. кмета на община Ружинци, че експертен съвет към ДКК е одобрил техническия проект и че ремонтът не попада в изискванията на Закона за устройство на територията за разрешение за строеж, тъй като е текущ ремонт. По тази причина на строежа няма и технически надзор.

Проверката на РДНСК Видин обаче показала, че описаните и извършени строително-монтажни работи не са текущ, а основен ремонт, за който изрично се иска разрешително. Затова и ДНСК приема за нищожни решенията на експертния съвет към ДКК.

Предвид установените нарушения на Закона за устройство на територията в ход е процедура за спиране на строителството и забрана достъпа до строежа.

Предстои да бъдат наложени финансови санкции за всички участници в строителството, се казва в съобщението на ДНСК.