Пак отлагат пускането на третия лъч на метрото

Новият срок за влизане в експлоатация е април-май 2020 г.

Актуални новини
14:00 - 17 Декември 2019
3705
Пак отлагат пускането на третия лъч на метрото

Пускането в експлоатация на третия лъч на столичното метро се отлага за пореден път. Новият срок за влизане в реална експлоатация на линията е април-май месец догодина, като строителните работи по втория участък - от "Попа" до метростанция "Ген. Владимир Вазов", завършват през този декември. Това стана ясно по време на заседание на транспортната комисия в Столичния общински съвет. 

Става въпрос за трасето от метростанция „Красно село“ до кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Граф Игнатиев“. То е дълго 4 км и включва още станциите при бул. „България“, при Медицинска академия и НДК. Те са напълно готови и сега по тях пробно се движат влакове със скорост 20 км/ч., обясни инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД.

Това е поредното отлагане на пускането в експлоатация на инфраструктурния проект. Първоначално се очакваше третият лъч на метрото да бъде пуснат до края на октомври 2019 г., но малко по-късно срокът се удължи и беше казано, че първите метровлакове по третия лъч ще тръгнат през февруари 2020 г.

В момента метролинията е на технологичен етап от изпитанията на автоматичните системи за управление, които се извършват от фирмата производител "Сименс". Срокът за тях е 9 месеца, обясни инж. Братоев.

Той припомни, че на първите две станции екипът на компанията е започнала работа още през юни и там работните дейности вече се финализират, като в в момента се въвежда софтуерната информация по готовото трасе.

"От всяка точка по маршрута ще се получава информация за влака в диспечерския център. Новите влакове са напълно автоматизирани и функциите на машиниста са ограничени, но в екстремни ситуации той може да поеме ръчно управление", поясни Братоев.

Следващият етап на третия метродиаметър – от "Красно село" през "Овча купел" до гара на ЖП линията София - Перник, е готов на около 70%.

Участъкът ще има 4 метростанции и строителството по него ще завърши през пролетта. Тогава ще започнат 9-месечните изпитания на системите за управление, отбеляза Братоев, което означава, че през 2021 г. би трябвало да започне експлоатацията му.