Пак пробват да разцепят "Мета"

Според федерални прокурори IT гигантът е злоупотребил с монопол на пазара за социални медии

Новини
13:25 - 12 Януари 2022
1752
Пак пробват да разцепят "Мета"

Американските антитръстови служби могат да продължат делото си за "раздробяването" на "Мета", компанията майка на "Фейсбук", съобщава CNN Business, цитирайки решението на американския съд, "който нанесе удар на гиганта".

Решението позволява на федералните прокурори да продължат с опитите си да докажат твърденията си, че "Мета" е злоупотребила незаконно с монопол на пазара за социални медии и че нейните дъщерни дружества "Инстаграм" и "УотсАп" трябва да бъдат отделени.

Комисията за защита на конкуренцията на САЩ обвинява "Фейсбук" в монополно положение на пазара на онлайн мрежи. За да защити този монопол по нечестен начин, "Фейсбук" била купила и услугата за чат "УотсАп" и платформата за снимки "Инстаграм".

Поради това регулаторът настоява придобиванията да бъдат отменени. Производството вероятно ще отнеме години.

Припомняме, че първоначалната жалба беше подадена през декември 2020 г. в края на мандата на президента Доналд Тръмп, но беше изменена под ръководството на новия ръководител на FTC Хан, която беше назначен от неговия наследник Джо Байдън.

"Същевременно в жалбата FTC се опитва ясно да очертае пазара на социалните мрежи. Според нея социалните мрежи са платформи, чрез които потребителите поддържат контакт с приятели и семейство и споделят публикации и преживявания в общо пространство", пише Bloomberg.

Въз основа на тази дефиниция FTC разглежда "Туитър", "Ютюб" и видеоплатформата "ТикТок", например, в други категории, тъй като те са насочени повече към използването на съдържание, отколкото към лични връзки.