Пак съдят "Фейсбук", този път за £2,3 милиарда

Обвиняват социалната мрежа, че е използвала неправомерно лични данни на 44 милиона потребители

Новини
14:24 - 14 Януари 2022
1681
Пак съдят "Фейсбук", този път за £2,3 милиарда

Компанията-майка на "Фейсбук" - "Мета", е изправена пред поредния групов иск, съобщават световните агенции. Този път той е от Великобритания и е за рекордните £2,3 милиарда.

А обвиненията към социалната мрежа е, че е злоупотребила с лидерската си пазарна позиция, като е използвала неправомерно лични данни на 44 милиона потребители.

Старши съветникът на Управлението за финансово поведение на Великобритания (FCA) Лиза Ловдал Гормсен завежда делото от името на всички британски потребители, които са използвали "Фейсбук" меоду 2016 и 2019 г.

Според твърденията "Фейсбук" е спечелила милиарди британски лири чрез налагане на несправедливи условия, които изискват потребителите да предоставят лични данни за достъп до мрежата.

В своя защита от компанията заявиха, че "те имат смислен контрол върху това каква информация споделят в платформите на "Мета", как и с кого".

Новината за делото идва само дни, след като "Мета" загуби обжалване срещу антитръстов иск от Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) - едно от най-големите дела, завеждано някога срещу технологична компания.