Пакистан праща на Украйна огромно количество боеприпаси

Киев и Исламабад имат тесни военни и промишлени връзки

Украйна
11:50 - 11 Януари 2023
1866
Пакистан праща на Украйна огромно количество боеприпаси

Пакистан планира да изпрати 159 контейнера с боеприпаси, включително снаряди, за Украйна. Това ще се случи този месец през Полша, пише Икономик таймс.

Пакистанската корабна и брокерска фирма Project Shipping ще направи доставката от пристанище Карачи до пристанище Гданск в Полша през втората половина на януари, твърдят източници на изданието.

Корабът, наречен BBC Vesuvius, ще пренася 155-милиметрови снаряди, заряди за M4A2, предпазители и др. По-рано Пакистан изигра решаваща роля в трансфера на оръжия от името на Великобритания за Украйна.

Фирми от отбранителната промишленост, разположени в някои източноевропейски държави, граничещи с Украйна, също се превърнаха в портал за прехвърляне на произведено в Пакистан военно оборудване. В замяна Исламабад може да получи украинска помощ за модернизиране на своите хеликоптери Ми-17. Според запознати - украинска фирма, занимаваща се с производство на двигатели за самолети, както и на промишлени морски газови турбини, оказва съдействие за модернизиране на пакистанските вертолети.

Базираният в Исламабад доставчик на оръжие DMI Associates работи в сътрудничество с отбранителни фирми в Източна Европа за прехвърляне на доставки, направени от украинската армия.

Украйна и Пакистан имат тесни военни и промишлени връзки. Исламабад е закупил повече от 320 украински танка Т-80УД, които са на въоръжение, с напълно изградена екосистема за тяхната поддръжка, използване, боеприпаси и резервни части. Между 1991 г. и 2020 г. Украйна сключва договори за доставка на оръжие с Пакистан на стойност близо 1,6 млрд. долара. Съобщава се, че Исламабад е сключил сделка с Киев за ремонт на флота си от Т-80УД на стойност 85,6 млн. долара.

Миналата година двете страни се споразумяха да оптимизират военните връзки, особено в областта на отбранителното производство, обучението, антитерористичните дейности и разузнаването, пише още Economic Times.

Военновъздушната база Нур Хан в Равалпинди е част от въздушния мост, за който се твърди, че е използван от Обединеното кралство за полети на военни самолети до международното летище "Аврам Янку" в Клуж, Румъния. Оттам става прехвърлянето на оръжия за Украйна.