Пълен пас: Никой не знае кой номинира Кунева за шеф в ПАСЕ

"Денков никога не би я пуснал", намекнаха пред Lupa.bg запознати

Актуални новини
15:30 - 28 Ноември 2023
8821
Пълен пас: Никой не знае кой номинира Кунева за шеф в ПАСЕ

Пълна мистерия цари в държавата относно номинацията на Меглена Кунева за поста комисар на Съвета на Европа по правата на човека в Парламентарната асамблея на организацията. Новината за кандидатурата й дойде преди няколко дни от ПАСЕ. Проверка на Lupa.bg обаче показа, че в Народното събрание и Министерски съвет няма ясна информация около тази „новина”.

Оказа се, че парламентарни тарани в ГЕРБ като Тома Биков и Десислава Атанасова нямат идея кой, къде и кога е предложил Меглена Кунева за този пост. От колежката им Деница Сачева също не получихме информация по темата. Шефът на пресцентъра на Министерски съвет пък дори не беше чул за нейната кандидатура.

Всичко това повдига въпросът консултирана ли е в (не)коалицията номинацията на Кунева за шеф в ПАСЕ или е нечия самосиндикална акция?

Процедурата за излъчване на номинации е открита преди четири месеца. Съгласно регламента външният министър е този, който трябва да посочи какъв е изборът на България, защото именно дипломат номер едно или негов конкретен представител представлява страната ни в ПАСЕ. По информация на Lupa.bg. обаче кандидатурата на Меглена Кунева не е съгласувана в Министерски съвет.

„Няма как да е минала през МС, защото Денков никога не би я пуснал, той не я понася. Нали помните, че Денков беше неин зам.-министър и тя го изгони?”,

припомниха пред Lupa.bg служители във Външно. През 2016г. зам.-министърът на образованието и науката тогава проф. Николай Денков напуска кабинета, като

в молбата си за освобождаване той посочва като мотив "съществените различия с приоритетите и стила на работа на министър Кунева и част от екипа ѝ".

Другият съществен въпрос около този казус е дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов знае за номинацията или външният министър Мария Габриел е действала на своя глава.

„Габриел си позволява да прескача и Борисов, взела се е насериозно. Още от самото начало е ясно, че е посочена на ГЕРБ от ЕНП, за да си прокарват техните интереси и тя не се съобразява с друго”, споделиха нейни колеги.

Lupa.bg потърси отговор на въпроса кой номинира Кунева и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. До момента обаче реакция от него нямаме.

Все още отговор няма и на въпросите имало ли е въобще конкурс за тази кандидатура, други лица обсъждани ли са и въобще как се е стигнало до името на Меглена Кунева. И всичко това - на тъмно, без да стигне до медиите.