Пълнена тиква с кайма в доматен сос
за 4 порции, 95 мин
Продукти
1,2 кг тиква по избор
100 г хляб
250 мл течна сметана или прясно мляко
1 глава лук
1 скилидка чесън
6 стръка магданоз
60 г гауда или друго жълто сирене по избор – може кашкавал
1 с.л. зехтин или олио
2 ч.л. различни сухи билки по избор
500 г кайма по избор
сол и черен пипер
400 г домати – може от консерва
1-2 щипки захар
Приготвяне
Тиквата се разполовява и се издълбават семките и влакната.
Хлябът се накисва в течната сметана. Гаудата се настъргва.
Обелените лук и чесън и магданозът се наситняват.
Лукът и чесънът се запържват в зехина или олиото около 1 мин. Добавя се 1 ч.л. от микса сушени билки и половината магданоз и се разбърква.
Маха се от котлона и се смесва с каймата, изстискания хляб, половината гауда, сол и черен пипер.
Доматите се кипват в сметаната и 100 мл вода и се пасира. Добавят се 1 ч.л. от микса сушени билки, сол, черен пипер и захар.
Половинките тиква се напълват с месната смес, слагат се в тавичка, сипва се доматеният сос.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна 30 мин.
Покрива се с алуминиево фолио и се пече още 30 мин., маха се фолиото, поръсва се с останалата гауда и се запича още 5-10 мин.
Поръсва се с останалия магданоз.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти: "Гулаш с гъби", "Ябълкова погача с ванилов сос", "Есенни рецепти с червено зеле", "Грозде на сок и на желе".