Пълнена тиква с кайма в доматен сос

за 4 порции, 95 мин

Кухня
08:55 - 22 Октомври 2019
5862
Пълнена тиква с кайма в доматен сос

Продукти

1,2 кг тиква по избор

100 г хляб

250 мл течна сметана или прясно мляко

1 глава лук

1 скилидка чесън

6 стръка магданоз

60 г гауда или друго жълто сирене по избор – може кашкавал

1 с.л. зехтин или олио

2 ч.л. различни сухи билки по избор

500 г кайма по избор

сол и черен пипер

400 г домати – може от консерва

1-2 щипки захар

 

Приготвяне

Тиквата се разполовява и се издълбават семките и влакната.

Хлябът се накисва в течната сметана. Гаудата се настъргва.

Обелените лук и чесън и магданозът се наситняват. 

Лукът и чесънът се запържват в зехина или олиото около 1 мин. Добавя се 1 ч.л. от микса сушени билки и половината магданоз и се разбърква.

Маха се от котлона и се смесва с каймата, изстискания хляб, половината гауда, сол и черен пипер.

Доматите се кипват в сметаната и 100 мл вода и се пасира. Добавят се 1 ч.л. от микса сушени билки, сол, черен пипер и захар.

Половинките тиква се напълват с месната смес, слагат се в тавичка, сипва се доматеният сос.

Пече се в загрята на 200 градуса фурна 30 мин.

Покрива се с алуминиево фолио и се пече още 30 мин., маха се фолиото, поръсва се с останалата гауда и се запича още 5-10 мин.

Поръсва се с останалия магданоз.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете новия брой с акценти: "Гулаш с гъби", "Ябълкова погача с ванилов сос", "Есенни рецепти с червено зеле", "Грозде на сок и на желе".