Пълно куку: Бил Гейтс скрива Слънцето, за да охлади Земята

Техномания
13:57 - 30 Януари 2021
6150
Пълно куку: Бил Гейтс скрива Слънцето, за да охлади Земята

Човечеството ще затъмни Слънцето и ще предизвика мощен охлаждащ ефект, който да спре глобалното затопляне на Земята. Това не е топ секретна правителствена конспирация или част от сценарий на култовия филм “Матрицата”, в който хората блокират най-голямата звезда, за да се борят с роботи.

Това е последният проект, с който се захваща милиардерът Бил Гейтс, който през последната година бе свързван с теории, че стои зад коронавируса и иска да чипира населението на Земята с ваксината срещу заразата.

Основателят на “Майкрософт” си поставя амбициозната цел заедно с учени от “Харвард” да създадат технология, която чрез  пръскане на нетоксичния прах калциев карбонат (CaCO3) в атмосферата да се отрази светлината от Слънцето и така да се компенсират ефектите от глобалното затопляне.

На теория въздушният прах би създал гигантски сенник над Земята. Той ще притъпява и тези лъчи, които преминават, като по този начин ще предпазва планетата от влошаващите се разрушения на затоплянето.

Първоначалният тест на този проект струва около 3 милиона долара. Идеята е известна като Експеримент с контролирано смущение на стратосферата (SCoPEx). За реализирането ѝ ще се използва научен балон, който да издигне около 2 кг прах от калциев карбонат - колкото торба с брашно, в атмосферата, на 19 км над Земята. Очакванията са, че през юни екипът зад проекта ще направи малка стъпка в ранните си изследвания близо до арктическия град Кируна в Швеция.

Това става възможно, след като Шведската космическа агенция се съгласи да помогне за изстрелването на балон с научно оборудване. Изстрелването няма да освободи стратосферни аерозоли. По-скоро ще служи като тест за маневриране с балона и изследване на комуникационните и оперативните системи.

Ако успее тестът, това може да бъде стъпка към втори експериментален етап, в който да се освободи малко количество прах в атмосферата.

Откъде идва идеята за тази умопомрачителна технология?

Вдъхновението отчасти било породено от природно бедствие. Когато вулканът Пинатубо във Филипините изригна през 1991 г., той уби над 700 души и остави 200 000 без дом. Но и даде шанс на учените да наблюдават последиците от обширен химически облак в стратосферата.

Вулканът е издигнал 20 млн. тона серен диоксид високо над планетата, където е образувал капчици сярна киселина, които са обикаляли цялото земно кълбо повече от година. Те са действали като огледалца, които отразявали слънчевата светлина.

В резултат на това глобалните температури са намалени с 0,5° за около година и половина. Това даде тласък на идеята за мечтаното решение на глобалното затопляне, което е и предмет на поне 100 академични статии.

Привържениците на геоинженерството цитират глобалните охлаждащи ефекти и на други вулканични изригвания, които са резултат от изпускането на сярна пепел в атмосферата. Те дават пример и с изригването на връх Тамбора през 1815 г. в Индонезия, довело до “годината без лято”. 

Но как и къде точно?

Няма начин да се предскаже как дългосрочно светът може да реагира на това, че върху него е изплувал гигантски химически сенник.

 “Ако използвате тази технология лошо или неправилно, може да създадете различни видове глобални рискове, които могат да имат равни и дори по-големи предизвикателства, отколкото изменението на климата”, смята един от водещите световни експерти в областта на климата Янош Пастор.

Според него технологията може дори да предизвика ужасни войни, тъй като промяната на времето може да създаде подозрителност в международната общност, която да доведе до въоръжен конфликт.

Пастор дава пример с китайското правителство, което вече експериментира с технология за промяна на климата. Той смята, че Пекин може да реши да използва своя проект в Космоса, като опита да изчисти праха от стратосферата, за да защити собствените си земеделски добиви. 

Две години по-късно мусоните се развилняват в съседния азиатски гигант Индия, причинявайки масово гладуване и болести. Дори ако китайският ход не беше причинил проблемите с мусоните, милиарди биха ги обвинили.

Има още една опасност. Технологията е съблазнително евтина, може би под 10 млрд. долара годишно. Това означава, че отделна страна би могла да я използва за своите цели - може би като оръжие за война или изнудване.

Това повдига въпроса какво може да спре една нация да се намесва в климата по същия начин, по който се твърди, че някои страни се намесват в избори и в мненията в социалните медии.