Пандемията отслабила върховенството на закона в ЕС

Отчетени са атаки по медиите и ограничаване на публичния достъп до информация

Свят
13:04 - 09 Март 2021
1432
Пандемията отслабила върховенството на закона в ЕС

Пандемията от коронавирус съществено е "отслабила" върховенството на закона в множество държави членки на ЕС. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Civil Liberties Union for Europe, информира "Политико".

В доклада са проучени 14 държави членки на ЕС и са включени данни, предоставени от правозащитни организации и други неправителствени организации през 2020 г. Установено е, че набързо прокараното законодателство с цел ограничаване разпространението на коронавируса целенасочено или по невнимание е използвано "като извинение" за отслабване на демократичните институции.

"Държави като Унгария, Полша или Словения са използвали пандемията за укрепване на властта и ограничаване на критиката по адрес на правителството", заяви Линда Раво от неправителствената организация.

Отчетени са атаки по медиите и ограничаване на публичния достъп до информация в "държави със силни демократични традиции" като Франция, Германия, Италия и Испания.

Натиск върху медиите, забрана за събирания и по-"злоупотребяващи преследвания" са свързани с нови правила, създадени като отговор в борбата с пандемията.