Пандемията удари най-тежко младите хора на пазара на труда

Спадът в заетостта е почти 9 процента

Новини
14:31 - 22 Октомври 2021
1672
Пандемията удари най-тежко младите хора на пазара на труда

Пандемията удари най-тежко младите хора от гледна точка на пазара на труда. Статистиката на Международната организация по труда показва, че ако за възрастното население спадът в заетостта е между три и четири процента, за младите хора е почти девет процента.

Това каза председателят на Икономическия и социален съвет /ИСС/ Зорница Русинова на младежкия форум #БъдиЕвропа, организиран от ИСС.

В момента има растяща младежка безработица в България, имаме и по-съществен проблем с младите хора, които не са нито в заетост, нито в работа, каза Русинова. По думите на председателя на ИСС, трябва да се чуят проблемите на младите хора, защото в момента има тревожна тенденция на ученици и студенти, които близо две години учат онлайн и са лишени от възможността да общуват с приятели, учители, по-възрастни, с връстници, да имат групови и практически занимания. Важно е да се говори как това ще се отрази на бъдещето на младите, посочи председателят на ИСС.

Русинова призова участниците във форума да разкажат за своята първа работа и уточни, че е работила като студентка като преподавател по английски, което я е научило на много неща.