Пандиз доживот за щатски тийн килър

19-годишният Пейтън Гендрън може да получи и смъртно наказание

САЩ
08:36 - 16 Февруари 2023
1856
Пандиз доживот за щатски тийн килър

Американски тийнейджър получи доживотна присъда за убийството на расова основа на десет афроамериканци в супермаркет в Бъфало в американския щат Бъфало. Осъденият е също с повдигнати федерални обвинения за престъпление омраза, по които може да бъде получи смъртна присъда. 

На емоционално заседание по прочитане на наказанието по време на изказвания на близки на жертвите мъж тръгна да напада осъдения като се стигна до намеса на охраната.

Сред изказалите се бе Барбара Меси, чиято сестра Катрин бе убита при стрелбата. Тя се обърна към нападателя с думите:

"И ти идваш в нашия град и решаваш, че не харесваш афроамериканци. Нямаш си представа за афроамериканците. Ние сме човешки същества".

19-годишният Пейтън Гендрън вече се призна за виновен по обвинения във вътрешен тероризъм заради нападението в Бъфало миналия май.

Тийнейджърът заяви, че "много съжалява" за действията си.

Гендрън е планирал атаката в конкретния супермаркет в Бъфало месеци наред, като се е целял именно там заради големия брой афроамериканци, които са живели в района.

Обвинителите казват, че на 14 май, когато е бил на 18, осъденият е пропътувал около 320 километра от родния си град с намерението да убие възможно най-много афроамериканци. 

Гендрън е предавал на живо в интернет атаката, при която жертвите са били на възраст от 32 до 86 години. 

Осъденият за масовото убийство казва, че "е действал от омраза" и че се е повлиял от конспиративни теории онлайн.