Панев: Без повече власт на президента!

"С „Газпром“ преговорите са от умрял писмо и цената е висока, заяви депутатът от ДБ

Новини
19:50 - 29 Август 2022
4114
Панев: Без повече власт на президента!

Листите ни почти са готови. Ще станат известни в рамките на 24 часа. Не мога да коментирам моето място, но има обновление на листите. Ще има познати лица и в София, и в в различните МИР по провинцията. Избирателите ще бъдат доволни от нашите листи. Това каза за „Денят на живо“ по Nova News съпредседателят на „Зелено движение“ и член на председателския съвет на „Демократична България“ Владислав Панев.

Панев коментира възможността за коалиция с „Продължаваме промяната“ и „БСП“: „Възможно е, въпросът е България да застане на пътя на реформите. Иначе от кризите, които ни връхлитат, ще си изпатим. Имаме определени стъпки, които можем да предложим на избирателите и които да бъдат имплементирани, за да излезем от кризата.“

Преговорите с „Газпром“ бяха определени от Владислав Панев като „от умрял писмо“, като отрече да има риск България да трябва да плаща неустойки, а ако има такъв вариант – той е минимален. Според него подобен тип изказвания са умишлени и във вреда на българската позиция и национален интерес.

На въпрос има ли смисъл от протестите срещу „Газпром“, Панев беше категоричен: „Има смисъл. Протестите пред президентството са надзорния съвет, който успява да държи правителството в определени рамки.“

„Правителството е принудено да извършва такива преговори. Бях на лични разноски до Алжир, обсъдих възможностите за доставка на алжирски газ и евентуално на зърно. Очевидно се търсят варианти за диверсификация – това е най-важното. Важно е и да отпушим възможностите за инвестиции на възобновяеми източници – в пъти по-евтини“, допълни Панев.

"С „Газпром“ преговорите са от умрял писмо. И цената е висока. Днес в Амстердам цената е 280 евро на мегаватчас. Това значи, че цената за България ще е над 200 евро. При положение, че танкерите бяха 175 евро. Служебното правителство направи така, че нашата зависимост да се увеличава“, отбеляза също той.

На Панев му е трудно да си представи коалиция между ПП, ДБ и ГЕРБ, като защити позицията си с думите: „Имаме нужда от пропазарни реформи, които да ни извадят от няколкото кризи, в които сме. Те назначиха Гешев, който е еманацията на това да се агитира бизнеса.“

Като „хващане за сламка“ Панев определи искането на Слави Трифонов за референдум за президентска или полупрезидентска република:

„Това е отклоняване на вниманието. Никой не се интересува от това. Това са пълни глупости. Слави се надява така да мине 4-процентовата бариера.

В момента, на фона на няколко кризи, да се занимаваме с референдум за полупрезидентска република – това е тотална загуба на време за държавата. Според мен никой не мисли в тази посока. На кого му е било тема това преди три дни? Последното служебно правителство показа, че повече власт на президента не трябва да му се дава от тази, която има в момента.“

Като изход от кризата Панев предложи рецепта от реформи, либерализация на индустрии там, където е възможно и където не пречи на околната среда, както и Плана за възстановяване – ако бъде използван правилно.