Панев: Не очаквайте изненади от промените в Конституцията

Депутатът от ПП-ДБ твърди, че реформите са важни и са срещу бюрокрацията

Новини
10:18 - 23 Юли 2023
2967
Панев: Не очаквайте изненади от промените в Конституцията

Проектът за конституционни промени ще влезе в Народното събрание и никой няма да бъде изненадан от това, което ще предложим, каза Владислав Панев от ПП-ДБ по БНТ.

Посочи, че сред предложенията е промяна в структурата на ВСС и възможността за подаване на индивидуална конституционна жалба от граждани. Попитан защо не харесват проекта на ДПС, Панев посочи, че движението първо трябва да представи свой проект.

"Промените в Конституцията са ключови, за административната реформа, за по-ефективната бюрокрация, защото това е в основата на просперитета на една държава".

Доверието към правителството и парламента зависи от темповете на реформи, които извършват, коментира депутатът. Според него две реформи, гласувани в петък, са изместени от общественото внимание - Кодексът за застраховането и зелената карта, и промените в Търговския закон, с които се легализират дружествата с променлив капитал..

По повод концесията на "Росенец" Панев обясни, че има регламент на ЕС, според който активи, свързани с Русия и определени компании могат да бъдат поставени под особен надзор на държавата.

"Няма интриги. Когато миналата година извоювахме дерогация на вноса руския петрол, съотношението на руския към друг петрол в Нефтохим беше 50 на 50. Сега стана 100 на 0, защото "Лукойл" правят двойни печалби".

Панев повтори, че целта на споразумението е да има ясне регламент за взимане на решения в изпълнителната и законодателната власт.

"Пред България и успеха на това правителство има няколко големи предизвикателства - едното е как усвояваме европейски средства. Ако продължаваме с манталитета от последните 15 години, тези еврофондове няма да окажат положително въздействие върху българската икономика, а дори обратното".

Вършенето на работа означава да реформираме администрацията, да направим икономиката по-свободна, заяви Владислав Панев.