Паника в домовете: Ваксината невъзможна за психоболни и хора с деменция?

Новини
13:10 - 11 Януари 2021
2846
Паника в домовете: Ваксината невъзможна за психоболни и хора с деменция?

Ваксинирането в старческите домове и центровете за болни с деменция и умствена изостаналост удря на камък. От месец там цари пълна паника - повечето болни не могат да вземат решение за инжекциите сами и се налага това да направят социалните работници. Те обаче се страхуват. Ситуацията става тревожна, защото тъкмо тези места са най-големите огнища на заразата, тревожат се медици и кметове.

Патова е ситуацията с имунизация на хората с умствена изостаналост и болните с деменция. Заради естеството на заболяването си, те не са в състояние да направят самостоятелен, осъзнат и информиран избор, защото не разбират за какво става въпрос. Вариантите са два – близките да вземат решение, но за хората без роднини, решение трябва да вземе социалният работник или ръководството на дома.  

Голяма част от служителите са ужасно уплашени и не смеят поемат отговорност за имунизацията на хората с влошено здраве.

„Как да поемем на гърба си отговорност за живота на хора на 80-90 години с куп заболявания, някои от които изобщо не разбират какво се случва с тях. Ако не дай Боже се случи нещо, ние ще сме виновни.“, споделиха служители в домове за стари хора.

Според повечето социални работници, редно е лекари да взимат подобни решения за тежко болни и увредени хора, които имат онкологични, тежки психически проблеми и алергии.  

Засега не се знае и къде ще бъдат направени ваксинациите – в социалните домове или при личните лекари. 

Все пак в повечето домове се готвят за имунизацията. От РЗИ Велико Търново, например, обясняват, че имат декларирано съгласие от 137 души от персонала и от 419 от настанените в социалните институции за ваксинация. Не е ясно обаче какъв процент е това.

Тревога цари в центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни с умствена изостаналост във великотърновското село Церова кория, където 42-ма души персонал се грижат за 71 болни с интелектуални проблеми.

 „Хората не са само с умствена изостаналост, те имат и съпътстващи заболявания, имат поддържащи терапии. Говорим за една комбинирана патология. Трябва да бъде съобразено общото им здравословно състояние със специфичните им особености.“, обясни шефката на институцията Нина Ненкова.

Информираното съгласие, което трябва да бъде подписано, дори на тези, които близките ги представляват, те не живеят в Церова кория, те живеят в страната. Те го дават по телефона като съгласие, а трябва да има писмен документ. Има такива, които категорично отказват на този етап“, добави тя. 

В дома засега се въздържат от решение за имунизация, защото голяма част от пациентите са с тежки алергии, онкологични заболявания, съпътстващи, имат автоимунни заболявания.

Нека лекарите решават тези неща, не социалните работници, призова Ненкова.

В задънена улица са и глухонемите, които трудно могат да обяснят какво мислят и дали искат или не искат да се ваксинират.