Папа Франциск : Бъдете милосърдни към мигрантите!

Светият отец говори за диалог между християни и мюсюлмани в Мароко

Новини
21:41 - 30 Март 2019
2029
Папа Франциск: Бъдете милосърдни към мигрантите!

Папа Франциск призова светът да промени отношението си към мигрантите, хиляди от които загинаха през последните години при опит да достигнат Европа, предаде ДПА, цитирана от БТА, 

Светият отец отправи призива си по време на двудневното си посещение в Мароко, откъдето хиляди пътуващи към Европа мигранти се насочват към Испания.

"Мигрантите трябва да се възприемат като личности, а не цифри и да се признават правата и достойнството им във всекидневния живот и при вземането на политически решения", заяви Франциск на официална церемония по посрещането в Рабат.

Главата на Римокатолическата църква припомни, че винаги бил силно загрижен за "често мрачната съдба на такива хора, повечето от които не биха напуснали страните си, ако не са били принудени".

"Този проблем няма да бъде решен чрез издигане на бариери, подхранване на страх от другите или отказ да се помогне на тези, които законно се стремят към по-добър живот за себе си и семействата си", подчерта Франциск.

Папата призова Мароко да продължи да приема мигранти и да им предлага защита, предаде Асошиейтед прес. Той изрази надежда, че страната ще продължи да бъде модел за човечност, добър прием и защита на мигрантите, стремящи се към по-добър живот. В африканската страна има около 100 000 мигранти и правозащитни организации съобщават за случаи на злоупотреби, припомня ДПА.

Очаква се по-късно Франциск да се срещне с мигранти в център за подслоняване, управляван от католическо благотворително дружество. Папата призова и за развиване на диалога между християни и мюсюлмани. В реч на същата церемония крал Мохамед Шести защити религиозната толерантност. "В качеството ми на крал на Мароко и Предводител на правоверните, на мен е поверено да гарантирам свободата да се упражняват всички небесни религии", подчерта той. В Мароко има малки християнски и еврейски общности, но мнозинството жители са мюсюлмани. По оценки на Ватикана католиците са около 23 000. Очаква се утре папата да отслужи литургия на стадиона в Рабат.