Папа Франциск благославя Любо Киров

Поп певецът е в делегацията на президента, която е във Ватикана за 24 май

Актуални новини
17:40 - 22 Май 2024
9638
Папа Франциск благославя Любо Киров

Eдна от най-големите звезди на българската поп музика Любо Киров ще получи благословията на папа Франциск утре по време на аудиенция във Ватикана. Известният певец е в делегацията на президента Румен Радев, която е на посещение във Ватикана и Италия. Любо Киров сподели в социалните мрежи снимки, на които се вижда, че е в самолет, явно правителствения, а след това се е тагнал и от Рим.

На една от фотографиите изпълнителят на "Усеща се сила" е заедно със Западноевропейския митрополит Антоний, който също е в официалната делегация.

Според протокола на Ватикана по време на аудиенция при папата мъжете трябва да са облечени в официален черен костюм и да носят черна вратовръзка. Жените трябва да са в черни рокли с дълги ръкави, а главите им да са покрити с черно було.

Любо Киров изцяло се е съобразил със строгия протокол на Светия престол и е облечен със стилен черен костюм и носи черна вратовръзка. По информация на Lupa.bg един от най-успешните български певци е поканен от президента в делегацията за Ватикана заради многото благотворителни кампании и каузи, в които участва и които подкрепя.

Тази година Румен Радев ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Президентът е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

В четвъртък, 23 май, президентът и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

По-късно в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, държавният глава ще присъства на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний. Президентът ще посети и базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.


 
В рамките на визитата се предвижда президентът Румен Радев и българската делегация да отдадат почит пред паметниците на Иван Вазов и капитан Петко Войвода в Рим.
 
В българската делегация за посещението в Рим и Ватикана са представители на Българската православна църква, на Католическото вероизповедание в България, представители на държавни институции и общественици. 

Първото честване на 24 май от българска делегация с поклонение при гроба на св. Константин Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ в Рим и аудиенция при папата във Ватикана е през 1968 г. по време на понтификата на папа Павел VI (1963-1978). Новата политика на Светия престол спрямо православните църкви, формулирана на Втория ватикански събор (11 октомври 1962-8 декември 1965) правят възможно да се постави начало на традицията българска делегация да посещава Ватикана на 24 май.

До 1976 г. поднасянето на венци на гроба на св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ е възлагано на сътрудници на българското посолство. От 1977 г. тръгват специални делегации - първата е начело с езиковеда акад. Владимир Георгиев, следват все имена на академици - от Петър Динеков и Георги Близнаков до Николай Тодоров и Благовест Сендов. От 1990 г. делегациите се водят от министри и политици, като нивото все повече се издига - през 1997 г. там е вицепрезидентът на България Тодор Кавалджиев. 

От 2003 г. представителите на българските институции посещават Рим на ротационен принцип. Българските делегации за 24 май се водят един път от президента, един път от министър-председателя, един път от председателя на Народното събрание. Годината, в която българска делегация не посещава Рим и Ватикана, е 2020 г. Посещението на президента Румен Радев е отложено поради ситуацията в Италия, породена от КОВИД-19.