Папа Франциск събра стотици епископи - иска от тях различна Църква

Свят
21:14 - 23 Октомври 2023
2740
Папа Франциск събра стотици епископи - иска от тях различна Църква

Октомври 2023 г. може да се окаже “най-революционният” месец в понтификата на папа Франциск. На 29 октомври е финалът на открития преди 4 седмици Синод на епископите с 464 участници от цял свят, от тях 365 са с право на глас. Те вече не се казват синодални отци, тъй като за първи път в историята ще гласуват и 54 жени.

Синодът на епископите е учреден от папа Павел VI на 15 септември 1965 г. Целта е да се дискутират под председателството на папата теми от фундаментално значение, които са свързани с живота на Църквата. За начало на тазгодишния Синод светият отец избра деня на свети Франциск от Асизи, а целта е “не да доведе до нова Църква, а до една различна Църква”.

Прогресивните вярващи се надяват след Синода да се стигне до по-голям брой ръководни постове, заемани от жени. Консерваторите обаче са на мнение, че този проблем може да разцепи католическата църква.

“За една синодална църква: общение, участие, мисия” е темата на сегашната асамблея. Освен нея ще се обсъждат и икуменизмът и междурелигиозният диалог. Всичко е част от процеса, в който единственото правило е “слушането”, заяви папата при откриването.

За 16-ото редовно общо събрание на Синода пристигнаха и 12 специални пратеници от братските църкви и религиозни общности. Важно е и присъствието на експертите, които помагат при обмяната на идеи между различните работни групи.

Какво дискутират в тях? От формирането “на всички”, като се започне от семинаристите, свещениците, миряните, катехистите до въпроса за Църквата като семейство, където всеки има място. Каква е ролята на жените, на миряните, на ръкоположените и неръкоположените служения? Обсъжда се и значението на бедните “като опция за Църквата”, миграцията, малтретирането, християните, живеещи в условия на преследване и страдание. Тема е и централното място на евхаристията и Божието слово.

“Светът се разпада на парчета. Човешкият, антропният произход  на климатичните промени вече не може да се поставя под съмнение”, пише в публикувания от папата нов документ Laudate Deum в деня на откриването на Синода. Така той се противопоставя на онези, които отричат промените или осмиват хората, говорещи за глобалното затопляне. Папата се обръща към всички “хора с добра воля, вярващи или не... Да сложим край веднъж завинаги на това безотговорно подиграване с въпроса, представян само като свързан с околната среда, “зелен”, романтичен в името на икономически интереси”. Папата посочи “технократската парадигма в основата на процеса за упадъка на околната среда”, така сякаш “реалността, благото и истината разцъфтяват от силата на технологията и икономиката”.

“Емисиите на глава от населението в САЩ са почти двойно по-големи от тези на жител в Китай и са седем пъти колкото средните в по-бедните държави. Промяна на безотговорния стил на живот, свързан със западния модел, би имала по-важно отражение в дълъг период от време”. Според папа Франциск  светът не е разбрал урока на пандемията – “всичко е свързано и никой не се спасява сам”. И още – че “едно човешко същество, което претендира, че може да замести Бог, се превръща в най-голямото зло за себе си”.

Именно заради околната среда и за да не се хаби хартия, Синодът използва таблети за гласуване и за четене на документи, промотира се и инициатива за компенсиране на емисиите на въглероден двуокис, произведени по време на работата на асамблеята. Чрез благотворителни организации се лансира проект в Нигерия и Кения за разпространението на ефикасни електрически печки и на технологии за пречистване на вода за семействата и общностите.

Втората сесия на Синода, която със сигурност ще се окаже решаваща, е след година, когато ще се разбере какъв е резултатът от дебата сега.

За да преодолеят умората от 4-те седмици заседания, организаторите са предвидили паузи за духовно оттегляне за размисъл в община Сакрофано, поклонение пред катакомбите на Апия Антика, молитви във Ватиканските градини пред репродукцията на пещерата от Лурд.