Папа Франциск ще посети за два дни Марсилия в края на септември

Новини
18:42 - 29 Юли 2023
1865
Папа Франциск ще посети за два дни Марсилия в края на септември

Папа Франциск възнамерява да пътува за два дни до Марсилия в края на септември, за да участва в екуменическа и междурелигиозна среща на средиземноморските държави, предаде ДПА.

Главата на Римокатолическата църква ще посети южния френски пристанищен град на 22 и 23 септември, обяви днес говорител на Ватикана.

Вече се бяха появили спекулации за участието на Светия отец в проявата, известна като Средиземноморска среща. Сега Ватиканът официално обявява посещението.

Според огласената програма на визитата папа Франциск ще бъде приет от френския президент Еманюел Макрон след пристигането си на летището в Марсилия.

След това е планирана обща молитва с духовници от местния диоцез в базиликата "Нотр Дам де ла Гард" ("Света Богородица Пазителка"), която е една от най-известните църкви в Марсилия, пише БТА.

По-късно папа Франциск планира да посети паметника на мореплавателите и на загиналите в морето мигранти.

На втория ден от визитата си 86-годишният папа ще присъства на закриващата сесия на срещата на средиземноморските държави.

Срещата е фестивал, който събира млади хора от всички религии заедно с епископи и религиозни движения от държави от Средиземно море.

След края на проявата Светият отец има планирана среща с Еманюел Макрон.

Преди заминаването си папа Франциск ще отслужи литургия на стадиона на футболния отбор "Олимпик" (Марсилия) - "Стад Велодром".