Папа Франциск: Светът трябва да направи повече, за да избегне бедността и отчаянието

Глобалните нива на дълг достигнаха рекорд от 313 трилиона долара

Свят
15:32 - 05 Юни 2024
1189
Папа Франциск: Светът трябва да направи повече, за да избегне бедността и отчаянието

Светът трябва да направи повече, за да намали дълговата тежест, пред която са изправени страните с ниски доходи, за да избегне навлизането им в цикъл на бедност и отчаяние, каза папа Франциск в сряда, цитиран от Ройтерс.

Глобалните нива на дълг достигнаха рекорд от 313 трилиона долара през 2023 г., като развиващите се икономики достигнаха нов връх за съотношението на дълга към техния брутен вътрешен продукт, според проучване, публикувано по-рано тази година.

Обръщайки се към конференция във Ватикана относно извънредната дългова ситуация в Глобалния юг, папа Франциск каза, че проблемът причинява "мизерия и страдание" на милиони хора по света.

"За да се опитаме да прекъснем цикъла на финансиране на дълга, е необходимо да създадем многонационален механизъм... който да вземе предвид глобалния характер на проблема и неговите икономически, финансови и социални последици", каза той.

Дълго време този израз всъщност означаваше държави, които поради бедност и слабост не могат да водят самостоятелна политика. Но нещо се промени...
През 2020 г. 20-те най-големи икономики в света се споразумяха за "Обща рамка", за да улеснят процеса на преструктуриране на дълга и да помогнат на бедните страни да се изправят на крака, но напредъкът е бавен.

На Замбия бяха нужни почти четири години, за да се измъкне от фалит, оставяйки някои тежки уроци за по-богатите нации за това как се е представил техният толкова прехвален план за облекчаване на дългове.

Понастоящем няма всеобхватно международно право, уреждащо международните фалити.

"Липсата на такъв механизъм благоприятства манталитета "всеки за себе си", където най-слабите винаги губят", каза папата, който е роден в Аржентина, страна, която е просрочила дълга си три пъти през този век.

"Нито едно правителство не може морално да изисква хората му да страдат от лишения, несъвместими с човешкото достойнство", добави той.

Римокатолическата църква е обявила Света година или юбилей през 2025 г. - едно от най-важните времена в календара на Църквата - и папата вече призова богатите държави да отбележат събитието, предлагайки облекчаване на дълга на бедните нации.

Присъствайки на конференцията във Ватикана, икономистът Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда, каза, че пандемията от COVID-19 и войната в Украйна са причинили голям шок на световната икономика, тласкайки света към "прага" на нова криза на държавния дълг.

"Имаме нужда от юбилейно преструктуриране на дълга и пренареждане на нашата глобална икономическа архитектура, за да сме сигурни, че това няма да се случи отново", каза той.

Глобалната кампания "Юбилей 2000" доведе до анулиране на дългове на бедните страни в размер на 130 милиарда долара между 2000 и 2015 г.