Папа Франциск: За пръв път чух думата "България" от баба ми

Общество
10:08 - 05 Май 2019 (обновена)
4362
Папа Франциск: За пръв път чух думата "България" от баба ми

"За първи път чух думата "България" от баба ми, която ми приготвяше кисело мляко по българска рецепта", каза папа Франциск на премиера Бойко Борисов след разговора между двамата на четири очи на правителствения терминал на летище София.

Двамата прекараха заедно близо половин час. Размениха си дарове веднага след срещата, като главата на Римокатолическата църква дари министър-председателя със златни и бронзови медали от Ватикана, както и с кръст от Македония на Светия отец с Майка Тереза.

Борисов, от своя страна, освен омофора и иконата на Св. Св. Кирил и Методий, му подари и "вечната роза". 

"Магистралите и мостовете са свързващото и определящото, и мирът", каза Борисов след срещата. От думите му стана ясно, че с папата са говорили и по темата за добросъседството във връзка с предстоящото посещение на Франциск в Северна Македония. Молитвите за мир на папа Франциск са всеизвестни и изключително важни и той това го подчерта за нашия регион, за Западните Балкани, каза още Борисов. Папата го е поздравил за направеното за Западните Балкани по време на българското европредседателство.

"Това е реклама пред целия свят. Всички ще имат възможност да видят това историческо посещение", коментира премиерът. И добави, че страната ни стои добре в региона на фона на конфликтите. 

Попитан дали посещението на Светия отец у нас е потвърждение за подобряването на отношенията на Балканите, Борисов отговори положително и добави, че много внимателно следи процесите и че няма да прави компромис с историческото наследство на България.

"Много харесвам папата", каза още Борисов. А Франциск се пошегувал в разговора си с него, че разликата между преговорите по протокол и с терористи е, че с вторите може да се води диалог, а с протокола - не.