Папата: България е мост между Изтока и Запада

Актуални новини
11:30 - 05 Май 2019 (обновена)
3720
Папата: България е мост между Изтока и Запада

Днес с най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ. Това е народ, преодолял всички предизвикателства, превратности и изпитания, благодарение на църквата и кирилицата, благодарение на вярата и знанието. Мотото Ви е "Мир на Земята" - този призив ще оттекне в целия свят и то от българската столица, каза президентът Радев в речта си след срещата на 4 очи с папа Франциск на "Дондуков" 2. 

В думите си към държавния глава, а и към България Светият отец каза, че е доволен, че се намира у нас - място на среща на различни култури, мост между Източна и Западна Европа, а и врата към Близкия изток. 

"Тук християнските корени са много стари, като те захранват и международната общност. Виждам това мое посещение като изключителна възможност", каза папа Франциск. И благодари на президента за топлото посрещане на "този знаменателен площад" - Атанас Буров. 

Папата поздрави и Негово Светейшество патриарх Неофит, както и всички вярващи у нас. "Отправям моя поздрав и към всички членове на католическата църква тук, за да изразят своята радост от нашата среща", добави Главата на Римокатолическата църква, но не забрави и представителите на исляма и на еврейската религиозна общност.

"Всички ние трябва заедно да установим мира в света. Нашето общуване трябва да бъде покрито с уважение към човешкото достойноство и трябва да изкажем гласно нашето несъгласие с всякакъв вид насилие, с всякакъв опит религията да бъде манипулирана и използвана за цели, различни от религиозните", подчерта папата. 

И напомни делото на предшественика си папа Йоан Павел Втори за разбирателство между католицизма и православието. 

Той призова България да бъде част от справянето с т.нар. демографска зима в Европа, съчетана с имиграционните процеси. "България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат през нейните граници, за да избягат от войни и бедност, за да намерят нови възможности за съществуване или просто за едно безопасно битие. Г-н президент, бих искал да ви насърча да положите всички сили, за да запазите младите в родината си", призова Светият отец. 

Папа Франциск помоли българите да не затварят очите, сърцето и ръката си за мигрантите, които бягат от войната. "Бог да благослови България и да я направи просперираща и щастлива", каза още той. 

"Знаем цената на мира и знаем, че той е траен само, когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различните религии, етноси и народи. Българското общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само на метри от тук съжителстват мирно православен храм, католическа църква, джамия и синагога", добави, от своя страна, Радев. 

Президентът напомни, че стени се издигат лесно, а мостове се градят трудно. И каза, че е светъл споменът за "българския папа" Анджело Ронкали, а днес, когато омразата се завръщали в Европа, България си спомня за великата мисия на Светите братя Кирил и Методий - всеки народ да слави Бог на неговия език. 

"Вашето посещение в България е едно от най-значимите събития в нашата нова история. То е още по-силно, защото ние споделяме общи грижи и тревоги - за опазването на мира и за съдбата на милиони човешки същества", каза още Радев. Той подчерта, че искреността в отношенията между България и Ватикана дават надежда за постигането на общия благороден стремеж - за доброто на всички. "Добре дошли", завърши президентът. 

Снимка: БТА