Папата на литургия в центъра на София

Новини
16:44 - 05 Май 2019
3206
Папата на литургия в центъра на София

Огромно множество хора дойде за следобедната литургия, отслужена от папа Франциск в центъра на София. Хиляди се събраха около сцената и покрай загражденията на площад “Княз Александър I Батенберг”.

Освен очакваните български гости на литургията се стекоха и вярващи от различни краища на света. Няма човек, който да не се опитва да запечата с телефон или камера срещата с папа Франциск. Много родители са довели за паметна първа среща със Светия отец своите деца, забелязаха репортерите на Lupa.bg.

Драконовски са мерките за сигурност на площада и по трасето, по което преди това папата мина с папамобила. Освен многобройните служители на МВР, бдителното око на Lupa.bg успа да забележи снайперисти, разположени на покривите на БНБ и на Народното събрание. Малко преди началото на литургията забраниха да се развяват знамена по време на богослужението.

"В името на Отца и Сина, и Светия дух. Мирът да бъде с вас. Братя, преди да отслужим светите тайни, да признаем греховете си.

Изповядвам пред всемогъщия Бог и пред вас, братя и сестри, че много съгреших с мисли, думи, дела и опущения. Моя вина, моя вина, моя преголяма вина. Затова моля блажената Мария, всякога Дева, всички ангели и светци, и вас, братя и сестри, да се молите за мене пред Господа, нашия Бог. 

Да се смили над нас всемогъщия Бог и след като ни прости греховете, да ни въведе в живот вечен.", започна Светата литургия папа Франциск. 

Литургията започна започна 15 минути по-рано и след думите на папа Франциск продължи с четене на “Деяние на апостолите”.

"Господ не се уморява да призовава", каза папа Франциск, след като поздрави събралото се множество със “Скъпи братя и сестри, Христо возкресе!”.

“Силата на любовта преобръща всяка прогноза и знае как да се започне отново. Господ обича живота ти, дори когато се страхуваш да го погледнеш”, напомни папа Франциск.

По-късно хорът изпя “Отче наш”. Дори краткият пролетен дъждец не успя да помрачи настроението на хората. “Папата спря дъжда”, коментираха те.

По време на Светата литургия припаднаха двама души. Медицинските екипи реагираха светкавично и им оказаха първа помощ.

В края на литургията свещеници раздадоха на присъстващите причастие, но само на който се е изповядал.

Литургията завърши с папски благослов.