Папата се подобри, прочете молитва без чужда помощ

"Молим се за мир, сърцата да бъдат успокоени", заяви Светият отец

Новини
15:24 - 08 Декември 2023
1528
Папата се подобри, прочете молитва без чужда помощ

Папа Франциск беше достатъчно здрав, за да прочете молитва без чужда помощ за първи път, откакто се разболя с остро възпаление на белите дробове преди две седмици, предава "Ройтерс".

Папата, който навършва 87 по-късно този месец, помоли помощници да му помогнат да прочетат молитвите и посланията му през последните седмици и миналата седмица отмени планирано пътуване до срещата на върха за климата COP28 в Дубай по нареждане на лекар след пристъп на грип и проблеми с белите дробове.

Отбелязвайки католическия празник на Непорочното зачатие, папата се появи на прозореца на Апостолическия дворец, облечен в бяло палто по цял ръст. Той стоеше през цялата кратка молитва Ангел Господен, която се чете в неделя и на всички свети празници. Той също се усмихна и помаха, за да поздрави тълпите на площада.

"Моля всички вярващи... да се молят за мир в Украйна, в Палестина и Израел и във всички земи, наранени от войната. Ние молим за мир, сърцата да бъдат успокоени", каза той.

"Трябва да има мир", добави той.

Папата каза в сряда, че се чувства много по-добре, но добави, че гласът му все още е слаб. 

По-късно в петък се очаква папата да посети църквата Санта Мария Маджоре в Рим, а също така да се помоли и да постави цветя в основата на статуя на Мадоната в центъра на града.