Папският пратеник за мир ще посети Вашингтон

САЩ
17:45 - 17 Юли 2023
1649
Папският пратеник за мир ще посети Вашингтон

Кардинал Матео Дзупи, натоварен от Папа Франциск да помогне за постигането на мир в Украйна, заминава днес за Вашингтон, за да се срещне с представители на американските власти като продължение на разговорите му в Киев и Москва, съобщиха от Ватикана, предаде Ройтерс.

Дзупи, който има значителен опит като посредник в мирни инициативи на Католическата църква, е натоварен от Франциск да се опита да намери "пътища на мира" между враждуващите страни, посочва Асошиейтед прес.

"Посещението се осъществява в контекста на мисията, предназначена за насърчаване на мира в Украйна, и има за цел да обмени идеи и мнения относно трагичната настояща ситуация и да подкрепи инициативи в хуманитарната сфера за облекчаване на страданията на най-засегнатите и уязвими хора, особено на децата", се казва в изявлението на Ватикана.

Светият престол посочва, че пратеникът на папата ще бъде в САЩ там три дни, но не се посочва с кого ще се срещне.

Посещението има за цел да насърчи мира в Украйна и подкрепата за "хуманитарни инициативи за облекчаване на страданията на хората, които бяха засегнати най-тежко", и към най-уязвимите, по-специално децата, се казва в изявлението.

Миналия месец Дзупи посети Москва, където се срещна с ръководителя на влиятелната Руска православна църква, патриарх Кирил, и с руския комисар по въпросите на децата Мария Лвова-Белова.

По-рано през юни той посети Киев и се срещна с украински президента Володимир Зеленски.

Зеленски, който се срещна с папата през май, поиска от Ватикана да  подкрепи неговия безусловен мирен план, който призовава за възстановяване на

териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия, както и възстановяване на държавните граници на Украйна, отбелязва БТА.