Дзупи уговаря Путин за мир с Украйна

Пратеникът на папата вече се срещна с украинския президент Володимир Зеленски

Актуални новини
14:57 - 28 Юни 2023
4683
Дзупи уговаря Путин за мир с Украйна

Кремъл потвърди днес, че в Москва е пристигнал кардинал Матео Дзупи, пратеникът за мир в Украйна, назначен от папа Франциск, предаде Ройтерс.

От Кремъл оценяват усилията на Ватикана да окаже помощ за разрешаването на кризата в Украйна, допълва агенцията, като цитира говорителя на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков. "Ние ценим високо усилията и инициативите на Ватикана и приветстваме стремежа на папата да допринесе за края на въоръжения конфликт (в Украйна)", заяви Песков на редовния си брифинг.

Прессекретарят на Кремъл допълни, че съветник на Путин по външната политика ще проведе разговори със специалния папски пратеник за мир по изрична молба на президента на Русия. 

Председателят на Италианската епископална конференция и архиепископ на Болоня - кардинал Матео Дзупи се остане два дни в Москва.

"Основната цел на инициативата е да насърчи жестове на хуманност, които може да допринесат за разрешаването на настоящата трагична ситуация, и намирането на начини за постигане на справедлив мир", допълват от Ватикана.

Посещението идва след друга подобна мисия в Киев в началото на юни, когато Дзупи се срещна с представители на украинските политически и религиозни власти, включително с президента Володимир Зеленски.

"Резултатите от тези разговори…, както и преките наблюдения на зверските страдания на украинския народ поради продължаващата война, ще бъдат представени на вниманието на Светия отец и несъмнено ще бъдат полезни при оценката на стъпките, които трябва да продължат да се предприемат, както на хуманитарно ниво, така и в търсенето на пътища за справедлив и траен мир", казаха от Ватикана в изявление, публикувано след края на тази мисия.

Същевременно беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че е убедил руския президент Владимир Путин да не „затрива“ наемническия ръководител Евгений Пригожин в отговор на организирания от него метеж, определен от Кремъл като тласкане на Русия към гражданска война, предаде Ройтерс.

Описвайки разговора си с Путин по време на събитията, Лукашенко посочи, че казал на руския президент да не убива Пригожин, използвайки израз от руския криминален жаргон, означаващ да убиеш някого, аналогичен на „затривам някого“.

„И доколкото разбрах, било е взето сурово решение (и това беше подтекстът на обръщението на Путин в деня на метежа) за затриване“ на метежниците, е казал според беларуските държавни медии Лукашенко по време на вчерашното си изказване пред военни и журналисти. „Предложих на Путин да не прибързва. „Нека“, казах аз, „да разговаряме с Пригожин и командирите му.“ На което той ми отговори: „Слушай, Саша, безполезно е. Той дори не си вдига телефона, не иска да говори с никого“.“

През 1999 г. Путин използва същия руски глагол по адрес на чеченските бойци. Тогава той се зарече: „Ще ги преследваме навсякъде. Извинете ме, че го казвам – ще ги хванем в тоалетната, ще ги затрием в нужника на двора“. Това изказване впоследствие стана широко цитиран символ на безцеременността му на Путин, отбелязва Ройтерс.

Засега няма коментар от Кремъл на изявлението на Лукашенко, които бяха неочаквана възможност за обществеността да узнае какви са били разговорите, които са били водени, докато Русия по собствените думи на Путин е можело да изживее размирици, каквито не е виждала от десетилетия.

Лукашенко, който е стар познат на Пригожин и човек от близкото обкръжение на Путин, каза, че е посъветвал руския президент да прояви прагматизъм и че възможно ликвидиране на ръководителя на „Вагнер“ можело да доведе до масов бунт сред бойците му.

Беларуският лидер добави, че неговата армия може да спечели много от опита на бойците на „Вагнер“, които според споразумението им с Кремъл са свободни да се прехвърлят в Беларус.

„Това е най-подготвеното подразделение в армията“, каза Лукашенко, цитиран от държавната агенция БелТА. „Кой би го оспорил? Моята армия също го разбира, ние нямаме такива хора в Беларус“, допълни той.

„Хората не разбират, че просто подхождаме прагматично. Те („Вагнер“) притежават опита, ще ни разкажат за въоръжението - кое от него е сработило и кое не“, каза след това беларуският президент пред армията си.

След намесата на Лукашенко Пригожин спря така наречения си поход на справедливостта от Ростов на Дон към Москва на 200 км от столицата.

Путин първоначално се зарече да смаже метежа и го сравни със смутните времена на революцията от 1917 г. и последвалата гражданска война. Само часове по-късно беше сключено споразумение, позволяващо на Пригожин и част от бойците му да се прехвърлят в Беларус.