Париж: Енергийната криза е сравнима с петролния шок от 1973 г.

Новини
13:06 - 09 Март 2022
1452
Париж: Енергийната криза е сравнима с петролния шок от 1973 г.

Сегашната енергийна криза и скокът на цените са сравними по сила и внезапност с петролния шок от 1973 година, заяви френският министър на икономиката Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес и БТА.

Инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари, и последвалите мащабни санкции срещу Москва доведоха до скок на цените на петрола и газа в целия свят - над 120 долара при черното злато, което е близо до историческия му рекорд, и безпрецедентни нива в стойността на газа.

Според Льо Мер обаче втори мащабен план за държавни помощи във Франция, приет след програмата срещу ефектите от Ковид-19, само ще засили нарастването на цените. Френският министър каза това в началото на конференция за енергийната независимост в Париж.

Европа е изключително зависима от руската енергия и се опитва да намери противодействие на това в близките месеци.

"Все едно да сипвате бензин върху пожар", посочи той. "През 1973 година подобна мярка предизвика добре известния ни инфлационен шок, накара централните банки силно да увеличат лихвите, а това уби растежа", допълни министърът.

"Това си има термин, стагфлация, а тъкмо това не искаме да преживеем отново през 2022 година", подчерта Льо Мер. 

По думите му най-добрият отговор е пълната независимост на доставките. Той изброи предлаганите от Франция и Европа решения, сред които повече газови резерви за идната зима, диверсификация на доставчиците и защита на най-засегнатите домакинства и предприятия.

На фона на войната в Украйна вчера Вашингтон реши да забрани вноса на течни изкопаеми горива от Русия, а Великобритания обяви постепенно спиране на доставките на руска енергия до края на 2022 година. Европейският съюз засега не обявява ембарго за руския внос, който покрива 40% от нуждите му от природен газ и 30% от петролното потребление.

Петролната криза от 1973 г. е поредният пример за политически интервенции, довели до сериозен икономически упадък. Уникалността на тази криза е, че тя комбинира свиваща се икономика с инфлация – нещо, което било смятано за невъзможно от икономистите на тогавашното статукво и повечето политици. Първият фактор, довел до кризата, са инфлационните шокове в края на 60-те г. и между 1970 и 1973 г., вследствие на разпадането на златното обезпечение на американския долар.