Парламентът на Финландия избра нов премиер

Свят
12:11 - 20 Юни 2023
1247
Парламентът на Финландия избра нов премиер

Новоизбраният парламент на Финландия гласува очаквано подкрепи лидера на Националната коалиционна партия Петери Орпо за министър-председател, съобщава "Ройтерс".

С това решение беше въведено дясно правителство и се сложи край на управлението на социалдемократа Сана Марин.

Орпо ще ръководи коалиция от консервативната НКП, Националистическата партия "Истински финландци", Шведската народна партия и християндемократите, които заедно спечелиха мнозинство в парламента на изборите на 2 април.

Новият министър на финансите ще бъде Рика Пура, лидер на партия "Финландците", а заместник-председателят на НКП Елина Валтонен ще заеме поста външен министър, след като правителството встъпи в длъжност по-късно днес.

"Сърдечно ви благодаря за доверието, което ми оказахте", заяви Орпо пред парламента малко след гласуването.

Орпо проведе предизборна кампания с обещание да намали бюджетния дефицит на правителството чрез съкращаване на разходите, като същевременно намали данъците и насърчи създаването на работни места в частния сектор.

Новата коалиция дава дясна ориентация на имиграционната политика, като се стреми да намали квотите за бежанци, да повиши критериите за работни визи и да направи по-трудно чужденците да получат гражданство - ключови приоритети за партията "Финландците".