Парламентът прие нова схема за лекарствата за онкоболни

НЗОК трябва да заплаща стойност, не по-висока от най-ниската стойност между последно действалите споразумения и средно претеглената стойност

Здраве
10:50 - 25 Януари 2024
2195
Парламентът прие нова схема за лекарствата за онкоболни

Парламентът прие на първо четене нови механизми, по които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща онколекарствата на болниците. Двата законопроекта са внесени от Васил Пандов от "Продължаваме промяната - Демократична България" и от Костадин Ангелов от ГЕРБ, като бяха подкрепени и от ДПС.

По този начин ще се предотврати влизането в сила от 1 февруари на записания в Закона за бюджета на НЗОК текст, според който касата трябва да плаща на болниците лекарства за онкоболни на най-ниската доставна цена, от всички тръжни процедури в лечебните заведения, постигната за даден медикамент през предходния месец. А това ще предотврати драстични разлики в цените, по които касата плаща онколекарствата на отделните болници.

При липса на централно договаряне за съответната година от "Продължаваме промяната - Демократична България" предлагат да се плаща средноаритметичната стойност от петте най-ниски цени на лекарствата, на които са доставени на болниците през трите месеца, предхождащи с месец отчетения период. А също и вариант за плащане, когато цената не може да се изчисли по този начин.

Според законопроекта на Ангелов в такива случаи НЗОК трябва да заплаща стойност, не по-висока от най-ниската стойност между последно действалите споразумения и средно претеглената стойност, заплатена от касата през предходната година.

Александър Симидчиев от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложи преди второ четене и вносителите да покажат разчети как ще се отразят двата модела на НЗОК.На първо четене с 125 глава "за", 45 "против" и 13 "въздържал се" депутатите приеха и договорите между районните здравноосигурителни каси (РЗОК) и изпълнителите на медицинска помощ да се сключват изцяло електронно чрез Системата за сигурно електронно връчване. Предложението е на депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Божидар Божанов.

По време на обсъжданията от "Възраждане" и "Има такъв народ" се обявиха против внесените законопроекти, групата на Костадин Костадинов обаче гласува "въздържал се".

Предложението на Божидар Божанов предизвика остри изказвания от страна на опозицията. Според Маргарита Генчева от "Възраждане" здравната системата не е готова за дигитализацията.

"Изпитвам такива съмнения, че когато Божидар Божанов предлага да се електронизира всичко това ще струва много пари", коментира председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. По думите му "утежняващата процедура" се предлага заради "навикът им да пренасочват пари към собствените си кръгове от софтуерни фирми".

Божанов обаче подчерта, че в конкретния случай не се предвижда закупуването на нови софтуери, а използването на съществуващата система. Той подчерта, че лекарит използват електронни подписи, за да подават своите отчети, а измененията са улеснение за тях: "Няма да се налага да се разхождат до областния град".