Партиен съд ще следи дали се спазва идеологията на БСП

Решението за това е било взето при закрити врати

Политика
22:25 - 16 Февруари 2020
2072
Партиен съд ще следи дали се спазва идеологията на БСП

Да бъде създаден своеобразен партиен съд, който да следи дали ръководството на БСП спазва програмата и идеологията и да бъде арбитър в подобни спорове - на принципа, на който контролната комисия решава споровете в устава.

Това е една от идеите, които са се зародили на дискусия за бъдещето на партията вчера при закрити за медиите врати.

Нейни организатори са Янаки Стоилов, Петър Мутафчиев и Костадин Паскалев, а домакин на сбирката станал лидерът на БСП в София Калоян Паргов. Присъствали близо 60 души, сред които лидерката Корнелия Нинова и заместникът ѝ Кирил Добрев, Румен Овчаров, евродепутатката Цветелина Пенкова, Ана Пиринска, Явор Гечев, Емил Райнов и др.

Дискусията се провежда 10-ина дни след като 25 известни социалисти начело с Янаки Стоилов изпратиха обръщение до Националния съвет. Сегашното състояние и поведение на БСП не дават убедителни доказателства, че тя е управленска и обществена алтернатива, се казва в него. Те призовават да се използва предизборната кампания за соцлидер, за да се изведат на преден план въпросите за идеите, политиката и организацията на партията. Целта е да се провокира дискусия, чрез която да се оформят идеи, които да се поставят на обсъждане от юбилейния 50-и конгрес през май.

“БСП трябва отново да бъде прогресивна партия. В миналото в нея са членували всички новатори и визионери. Днес по-голяма част от нашите сбирки са посветени на миналото и носталгични спомени. Трябва да положим усилия да върнем този кръг от хора отново при нас”, заявил зам.-шефът на партията Кирил Добрев. Това било възможно, ако левицата се превърне в подходяща платформа за тези хора - те да бъдат чути и подкрепени.

Добрев поискал БСП да се превърне в партия от мрежови тип, в който да бъдат включвани хора с мнение, неправителствени организации. Тогава ще имаме организационно бъдеще, убеден бил той. Съветите по различните политики в БСП пък трябвало да бъдат кабинети в сянка, в които всеки има своята роля и тема, която да развива и отстоява експертно. “Целта ни не може да бъде просто да свалим Борисов и правителството му. Смисълът е да покажем, че след него може да бъде по-хубаво”, заявил Добрев.

Нинова говорила за прекия избор и лансирала идеята дали той да не бъде разширен - не само за лидера, но и за председателите на местните структури, дори и за депутатските листи.