Партиите ще получават дарения от фирми и бизнесмени

Политиците няма да могат да взимат средства от юридически лица и от еднолични търговци, които имат просрочени публични задължения

Актуални новини
15:35 - 04 Юли 2019
1768
Партиите ще получават дарения от фирми и бизнесмени

Партиите ще могат да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци. Това реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., с които се изменя и Законът за политическите партии.

По този начин бяха дадени допълнителни възможности за финансиране на дейността на политическите партии, след като парламентът гласува намаляване на партийната субсидия до края на годината от 11 на 1 лев за получен действителен глас.

Политическите партии няма да могат да получават средства от юридически лица и от еднолични търговци, които имат просрочени публични задължения и/или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Редакцията беше предложена от Валери Симеонов /"Обединени патриоти"/ в хода на дебатите.

Премахна се и ограничението дарението от едно физическо лице за една календарна година да не може да надхвърля 10 000 лв. От БСП възразиха срещу частното финансиране на политическите партии.