Партията на Кунева се отказа от евроизборите

ДБГ не иска да участва в поредната братоубийствена битка между десните партии

Политика
10:51 - 23 Април 2019
1743
Партията на Кунева се отказа от евроизборите

Основаната от бившия ни еврокомисар Меглена Кунева партия "Движение България на гражданите" няма да участват на изборите за Европейски парламент. Това обявиха от извънпарламентарната организация в изявление до медиите.

„Движение България на гражданите" отказва да участва в поредната братоубийствена битка между десни партии на предстоящите европейски избори“, заявяват от ДБГ и подчертават, че през изминалите 6 месеца са провели задълбочени преговори с представители на всички партии от автентичното център-дясно пространство.

Усилията ни да изградим широко демократично обединение, основаващо се на принципите на равнопоставеност и партньорство бяха отхвърлени. Желанието ни да работим заедно за излъчването на най-малко един евродепутат, който без колебания да стане представител на автентичната десница в групата на Европейската народна партия, получи насрещен отказ, заявяват от ДБГ.

Според тях на предстоящите европейски избори българската десница ще се яви разделена – едната част в съюз с ГЕРБ, другата - в тактическа коалиция, а третата - самостоятелно.

Нито един от тези 3 формата няма силите или желанието да спре популизма и да разбие корупционния модел на управление в държавата. Докато продължават деструктивните действия и битките за надмощие вдясно, демократичните хора винаги ще губят войната за България, посочват още от ДБГ.

От партията посочват и че през следващите месеци ще работят усилено за подготовката на партията за явяване на местните избори през есента на 2019 г. На тях те щели да участват с всички сили в борбата за събаряне на феодалните крепости на ГЕРБ и БСП в българските общини.

Първоначално близка до Националното движение „Симеон Втори“ (НДСВ), през 2012 г. Меглена Кунева основава партията Движение „България на гражданите“ (ДБГ), която влиза в 43-тото Народното събрание на изборите от 5 октомври 2014 г. като част от Реформаторския блок. Тя става и лидер на формацията, а през пролетта на 2017 г. предаде щафетата на Димитър Делчев.