Партията на Мая Санду печели местните избори в Молдова

Свят
16:21 - 06 Ноември 2023
2175
Партията на Мая Санду печели местните избори в Молдова

Партията на проевропейския президент на Молдова спечели местните избори, но не успя да спечели кметски места в най-големите градове, включително в столицата Кишинев. Това сочат предварителните резултати, цитирани от "Ройтерс".

Изборите в неделя за избиране на 12 000 местни служители в цялата страна, включително градоначалника на Кишинев, се смятаха за тест за проевропейския курс на президента Мая Санду и се проведоха на фона на обвинения за руска намеса, които Москва отрича.

Управляващата Партия на действието и солидарността (PAS) на Санду спечели над 40% от гласовете, подадени за кметове, градски съветници и областни и селски съвети в цялата страна.

Тя спечели кметски места на първия тур на гласуването в 240 от 898 села и градове. Тези победи бяха предимно в селските райони и кандидатите ѝ не спечелиха контрола над големите градове.

В столицата действащият кмет Йон Чебал заяви, че е победил Лилиан Карп от PAS, избягвайки на косъм втори тур с 50,62% от гласовете според предварителните резултати.

Кметската надпревара в Балти отиде на балотаж, след като кандидатът на партията PAS отпадна; в Кахул кметското място беше спечелено от независим кандидат; в Орхей независим кандидат, свързан с укриващия се бизнесмен Илан Шор, спечели на първия тур.

Преди гласуването миналата седмица Санду обвини Русия, че е "купувала" избиратели, като е насочила 5 милиона долара за два месеца към "престъпни групи", ръководени от Шор, който живее в чужбина и е осъден задочно за участието си в банкова измама.

На проруска политическа партия, свързана с Шор, беше забранено от съображения за сигурност да участва в изборите.

Министърът на инфраструктурата и заместник-председател на PAS Андрей Спину заяви, че основният извод от изборите е, че "проевропейският избор на Молдова е спечелил уверено в цялата страна".

Това е последният национален вот в Молдова преди президентските избори през ноември 2024 г., тъй като малката бивша съветска държава, граничеща с Румъния, се опитва да прокара кандидатурата си за присъединяване към Европейския съюз и да напусне орбитата на Русия.

Санду осъди нахлуването на Русия в съседна Украйна и обвини Москва, че планира да я свали от власт чрез преврат.