Партийна субсидия от 1 лв. пести 16 млн. на бюджета

БСП са решили да печелят позитиви с темата, нека да видим как се прави политически модел с левче, отсече Владислав Горанов

Икономика
10:26 - 06 Юни 2019
1934
Партийна субсидия от 1 лв. пести 16 млн. на бюджета

След намаляването на субсидиите на партиите на 1 лв. за глас от 1 юли, икономията в бюджета за 2019 г. ще бъде около 16 млн. лв.

Това сметна финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента по повод решението на групата на ГЕРБ за намаляване на субсидията на партиите на 1 лев на глас от 1 юли, взето в присъствието на премиера Бойко Борисов, пише „24 часа”.

„Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин на финансиране, че да не изпадат в зависимости. Очевидно обаче политическата система е незряла и много лесно с популистки ходове можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела“, коментира Горанов.

Щом БСП са решили да печелят позитиви с темата за субсидиите – нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лв., каза министърът. По-добро от партиите няма измислено и те трябва да имат надежден механизъм за финансиране. И след като колегите от БСП решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност, обясни той.

Горанов обясни, че като министър на финансите е защитавал, че партийните субсидии трябва да бъдат достатъчни, така че партиите да бъдат относително независими, да могат да финансират структурите си и определени политически действия. Но щом един референдум показа подобно настроение в българското общество, след като ние като политици успяваме да ги настроим срещу нас, нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лв., допълни Горанов. Той посочи, че след като системните партии в парламента са започнали да играят несистемно, ГЕРБ ще покаже, че и тя може.

„Ние се страхуваме от зависимост, затова сме подкрепяли досега това ниво на партийни субсидии. Но след като колегите от другите партии не се страхуват, ние не сме по-лоши от тях, ще се справим“, заяви Горанов.

За следващите години – ако сега годишно са планирани около 38 млн. лв. на база на резултатите от последните избори, сега около 3 млн. лв. ще получават годишно партиите, обясни още Горанов.